Javno saopštenje Nacionalne koalicije za decentralizaciju

NIŠ


Poštovani građani i građanke svih krajeva Republike Srbije,
Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša sa žaljenjem konstatuje da je protekla jedna cela godina od usvajanja Predloga uredbe o postupku pripreme Nacrta plana razvoja Republike Srbije, a da po tom pitanju nije učinjeno apsolutno ništa. Dana 29. juna 2023. godine usvojen je Predlog uredbe, čitavu godinu kasnije, nije bilo nikakvih konkretnih koraka niti informacija u javnosti o daljim aktivnostima.
Svedoci smo da je Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj, koje je vodio ministar bez portfelja Edin Đerlek, ugašeno, a da je sada, u ovom proširenom sastavu ministarstava, od njih čak 31, nema više ni ministarstva koje se bavi ovom temom, već postoji jedva jedan kabinet koji vodi, ponovo, ministar bez portfelja Novica Tončev.
Da tuga bude još veća, ovaj Kabinet nije ni direktno vezan za ravnomerni regionalni razvoj, već za razvoj
nedovoljno razvijenih opština.
NKD već godinu dana intenzivno komunicira sa donosiocima odluka i ima izrađen i spreman prvi nacrt predloga Nacrta plana razvoja na srpskom i engleskom jeziku. Pored toga, ovaj NKD dokument su recenzirali profesori Fakulteta političkih nauka u Beogradu i mnogi drugi stručnjaci iz ove oblasti. Naš program menadžer za decentralizaciju, Tadija Mitić, simbolično ispred NKD-a objavljuje ovaj dokument na našem sajtu i društvenim mrežama, baziran na dugogodišnjim istraživanjima NKD-a, ali i najnovijim aktuelnostima iz ove oblasti koje nam je doneo kroz specijalne programe obuke u Švedskoj.
Dokument se posebno osvrće na pristupanje Srbije EU i određene elemente Poglavlja 22, koje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata. Dodatno, ovo poglavlje obuhvata propise za planiranje i sprovođenje Kohezione politike EU, koristeći evropske strukturne i investicione fondove, pored ostalog. Ako smo zaista na putu ka EU, a kako je nova Koheziona politika EU zaista goruća tema u Evropi, Srbija bi mogla da počne od svoje kuće i od svojih nacionalnih zakona, kako bismo se barem naizgled približavali politici EU.
Važno je istaći da su članovi Pregovaračke grupe predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva za evropske integracije; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva državne uprave i lokalne
samouprave; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva zaštite životne sredine;
Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja;
Ministarstva rudarstva i energetike; Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija; Ministarstva za rad,
zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog;
Republičkog zavoda za statistiku; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo; Republičkog sekretarijata za javne politike; Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije; Generalnog sekretarijata Vlade i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.
NKD apeluje na pomenute, ali i na sve druge nadležne organe da hitno preduzmu konkretne korake ka
realizaciji Nacrta plana razvoja Republike Srbije – ravnopravnost i jednaki uslovi za sve građane Srbije
ne bi smeli da čekaju ni jedan dan duže, a kamo li čitavu godinu. Ovo je tema od nacionalnog značaja, koja zahteva ozbiljnost i posvećenost, a ne samo ubiranje političkih poena, kako se trenutno čini čemu služi tema ravnomernog regionalnog razvoja i decentralizacije. U suprotnom, kakvu nam to poruku šalju
donosioci odluka kojima smo poverili ovlašćenje za upravljanje našom zemljom?
S poštovanjem,

Tadija Mitić – program menadžer
Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare