Javni resursi i predizborne kampanje

LESKOVAC

Javni resursi se ne mogu koristiti za rad sa biračima i članstvom-kaže Zakonom o sprečavanju korupcije Republike Srbije.

Praksa pokazuje drugačije.

Funkcioneri ne mogu da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima i njihovih izbornih programa, kao i pozivanja birača da za njih glasaju ili da bojkotuju izbore. Ovo upozorenje, ili podsećanje je Agencija za borbu protiv korupcije iznela još početkom marta , pre raspisivanja prošlogodišnjih parlamentranih I lokalnih izbora. Agencija je tad i ukazala da je zakon odredio šta su javni resursi i da je predvideo zabranu njihove zloupotrebe u izbornoj kampanji.

„Javni resursi se ne mogu koristiti za rad sa biračima i članstvom i u njima se ne mogu organizovati i održavati skupovi i promocije. Funkcioner, takođe, ne može da koristi javne skupove na kojima učestvuje u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka i javno predstavljanje učesnika u izborima i njihovih izbornih programa kao i za pozivanje birača da za njih glasaju na određenim izborima, odnosno da bojkotuju izbore“ navela je Agencija za borbu protiv korupcije.

Upozorila je i da su funkcioneri dužni da uvek nedvosmisleno predoče sagovornicima i javnosti da li iznose stav organa u kome obavljaju javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta.

Zloupotreba javnih resursa definisana je Zakonom o sprečavanju korupcije Republike Srbije. A u tom zakonu je definisano da je “javni resurs nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, privredna društva, ustanove i druge organizacije čiji je osnivač, odnosno član Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave”.

Javni resurs su i budžeti republike, grada, opštine, mesne zajednice, javnog preduzeća i ustanove. U ovom zakonu se navodi i da “javni funkcioner ne može da koristi javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, pod čime se posebno podrazumeva korišćenje javnih resursa u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima i njihovih izbornih programa, pozivanja birača da za njih glasaju na izborima, odnosno da bojkotuju izbore, kao i korišćenje javnih resursa za druge vidove političkih aktivnosti, kao što su rad sa biračima i članstvom, organizovanje i održavanje skupova i promocija, izrada i podela reklamnog materijala, brošura, lifleta i publikacija, političko oglašavanje, istraživanje javnog mnjenja, medijske, marketinške i konsultantske usluge i sprovođenje obuka za stranačke aktivnosti”.

Tokom kampanje zabeležili smo više od 2000 pojavljivanja republičkih, pokrajinskih i lokalnih javnih funkcionera, premijerke, ministara, i predsednika republike na događajima poput otvaranja ili zatvaranja javnih infrastrukturnih radova. U dve trećine slučajeva oni su se pojavljivali u svojstvu javnih funkcionera, navela je CRTA u svom obimnom izveštaju posle izbora pod na nazivom „ Parlamentarni izbori 2020 – Završni izveštaj sa preporukama

 Ovako su koristili priliku da kao vlast zadobiju još medijske pažnje tokom izbora ili da svoju javnu funkciju otvoreno zloupotrebe za promociju političke stranke.

I ne samo to, čitaoci Regionalne informativne agencije JUGpress su, odgovarajući na naš poziv (https://jugpress.com/poziv-citaocima-ako-znate-za-zloupotrebu-javnih-resursa-u-predizbornim-kampanjama-javite-nam/) da nam pišu o zloupotrebama javnih resursa, koje su sami uočili u predizbornim kampanjama, naveli, između ostalog i to da su svi zaposleni u javnim sektorima koji su članovi stranke ili su im obećana radna mesta za sebe ili druge, morali da učestvuju na predizbornim skupovima u gradu i van njega. Znači, posao u javnom sektoru, za koji se dobija plata iz budžeta koji pune svi građani, morao je da se zasluži ili opravda aktivnim učešćem u predizbornoj kampanji i u radno vreme. To, dalje, znači, da su primali platu iz budžeta da bi radili kampanju samo za jednu stranku.

Naši čitaoci navode i da su, ti koji su dobili posao, ili obećanje za njega, morali da učestvuju i u deljenju paketa penzionerima, u predizbornoj kampanji od vrata do vrata i na danu izbora u podsećanju članova stranke da treba da izađu na izbore i glasaju za njih. Čitaoci kao primer navode i asfaltiranje ulica po hitnom postupku pre izbora, uređivanje parkova, farbanje mobilajara za decu i ograda na mostovima. Mladi lekari primljeni na određeno i za stalno su merili pritisak i šećer uglavnom penzionerima u mesnim zajednicima.

Naši čitaoci smatraju i da je SNS svakog trenutka u predizbornoj kampanji.

“I danas, recimo, deljenje vitamina penzionerima, jer je to uglavnom starosna grupa koja je njihovo glasačko telo, je, zapravo, takođe predizborna kampanja”, smatra naš čitalac.

No, većina građana i nije svesna da je sve ovo, zapravo, zloupotreeba javnih resursa koji pripadaju njima, a ne partiji na vlasti ili predsedniku države. Da li su građani ovoga svesni, pitali smo dugogodišnjeg političkog aktivistu u Leskovcu Nebojšu Cakića.

“Postoji delimična svest o tome, jedan deo našeg stanovništva, koje je na žalost, funkcionalno nepismeno i koje svih ovih godina smatra da naša sudbina zavisi od jednog čoveka i kojem je mnogo lakše da kroz život ide tako što će neko umesto njega donositi životne odluke, ne shvata to. Veći deo stanovništva je svestan tih zloupotreba, ali iz raznoraznih razloga koji se mogu svesti na strah od gubljenja osnovnih prava, jer ova vlast može da vam oduzme neko pravo koje imate, ali i da vam dodeli neko pravo koje nemate, se povlači računajući da je najbolje da ćute i da se ne mešaju, jer se problemi dešavaju nekom drugom”, smatra on.

“Mislim da su uspeli da građane „ubiju“ u pojam”, smatra njegov kolega po političkom aktivizmu, lekar Nenad Zdravković.

“Kada građanin krene, kada se osokoli, kada kaže završio sam studije, prosek mi je 9,8, hoću da se vratim u grad gde sam rođen… On se vrati, javi se na jedan konkurs, drugi, gleda pored sebe ljude koji su završili razne privatne fakultete, sa kupljenim diplomama, dođu i zaposle se, budu pravnici u lokalnoj samoupravi, budu izabrani i za sudije, a on gleda šta mu se dešava i prosto nije svestan… Onda donosi odluku da ili odlazi iz ovog grada i zemlje ili ga jednostavno „polome“ pošto život neće da čeka”, konsatuje on.

Kako osnažiti i edukovati gradjane da ne pristaju na to da se ono što je njihovo, jer je napravljeno ili kupljeno od njihovog novca iz budžeta koji oni pune, predstavlja kao poklon u zamenu za glas, ostaje još uvek otvoreno pitanje koje će sačekati i naredne izbore, koji se uveliko najavljuju.

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sanja
Sanja
11 meseca pre

Evo trg naprimer!?! Otvoriće ga pred izbore, kao i sva druga otvaranja objekata, renoviranja oko muzej i drugde.Sve od sad oa nadalje.