Javna rasprava povodom izgradnje železničke obilaznice

NIŠ

Izmeštanje pruge koja prolazi kroz Niš nije više samo plan i priča. Već se uveliko radi na ovom projektu. Tim povodom je održana javna rasprava u zgradi Skupštine Grada na kojoj su prisustvovali vlasnici privatnih objekata koji se eksproprišu, njih oo 40. Javnoj raspravi su prisustvovali i  i predstavnici Železnice i Evropske investicione banke.

Vlasnici stambenih obkekata koji se nalaze na trasi železničke obilaznice oko Niša, imali  su mnogo pitanja, primedbi i nejasnoća vezanih za eksproprijaciju zgrada u kojima žive.

Eksproprijaciju radi grad Niš.  Za te namene iz gradske kase će se izdvojiti desetak miliona dinara. Međutim , novac za kompletnu izgradnju obilaznice daju država i Evropska investiciona banka.  Predstavnici Evropske investicione banke kaže da niko od vlasnika ne sme da bude oštećen.

„Niko od vlasnika ne sme da bude oštećen realizacijom ovog projekta  mada je teško sagledati svakog pojedinačno zbog mnogo različitig slučajeva. Kako niko ne bi bio oštećen  uradiće se tačan popis kako bi se utvrdilo stanje, rekao je Feliks Ardiaka iz Evropske investicione banke.

Evropska investiciona banka je spremna da izdvoji 80 miliona evra za izgradnju obilaznice samo ako se na pravičan način reše svojinski odnosi.

„Postupak naknade u prosesu eksproprijacije  mora biti pravičan i zadovoljavajući za sve one koji se raseljavaju. Oni ne prepoznaju legalne i nelegalne objekte . Prepoznaju vlasnike stanova, stanare,  odnosno vlasnike kuća i tako ih tretiraju u postupku pravične naknade“, kaže Ljubivoje Slavković, član radne grupe Ministarstva

Železnička obilaznica oko Niša deo je većeg projekta, rekonstrukcije pruge Niš – Dimitrovgrad, koja košta 300 miliona evra.Železnička obilaznica oko Niša dužine 22 km biće građena od sela Prosek do Popovca, preko naselja Pantelej.  Eksproprijaciju zemljišta gde će prolaziti pruga sprovoditi Grad Niš. Za tu svrhu biće izdvojeno milijardu i 800 miliona dinara iz budžeta Srbije.Da bi se krenulo u izgradnju potrebno je otkupiti 1600 parcela koji su vlasnoštvo 2200 vlasnika. Posao bi trebalo da bude završen do 2019. godine., kada bi mogla da krene izgradnja obilaznice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare