JANKOVIC I MEMETI SA IZBEGLICAMA

PRESEVO

Moj utisak je da su neke od scena koje smo videli danas ispod prihvatljive granice humanosti, izjavio je danas zaštitnik građana Saša Janković nakon obilaska punktova sa makedonskim kolegom Idžetom Memetijem, kroz koje prolaze izbeglice na srpsko – makedonskoj granici.

Iako smo do sada uspeli da izbegnemo tragične situacije i neželjene incidente, sa stanovišta čovečnosti, nema opravdanja za to da neko u 21. veku preko blata i smeća gura invlidska kolica, da bi prešao srpsko-makedonsku granicu na neobeleženom graničnom prelazu, iako se regularni granični prelaz nalazi samo stotinak metar dalje, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima izbeglice koje iz Đevđelije vozom dođu do prihvatnog centra u Tabanovcu u Makedoniji, put nastavljaju peške preko improvizovanog puta posutog šljunkom i njiva do granice sa Srbijom.
On je dodao da je nekoliko stotina metara odatle regularan granični prelaz koji migranti ne smeju da koriste.

Janković je rekao da Srbija prema Međunarodnom pravu ima obavezu da svim ljudima koji izraze nameru da zatraže azil omogući ulazak u zemlju, a ne samo državljanima Sirije, Iraka i Avganistana.

Evropa posle ovakvih praktično seoba naroda može biti bolje ili gore mesto za život za sve nas. Od nas zavisi da li ćemo živeti sa našim novim komšijama u Evropi harmonično ili ćemo se gledati preko nišana, rekao je Janković.
Ombudsmani Srbije i Makedonije počeli zajednički obilazak prelaza na srpsko-makedonskoj granici u 9 časova
Srpski i makedonski ombudsmani Saša Janković i Idžet Memeti počeli su zajednički obilazak prelaza i tranzitnih centara za izbeglice na makedonskoj i srpskoj strani.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare