JANJIĆ: USKORO MINISTAR ODBRANE SRBIJE ŽENA

LESKOVAC

 

Predsednik stranke „Aktivna Srbija“ Dušan Janjić izjavio je za JUGpress  da

Ustav Srbije „apsolutno mora da se menja“ ida bi bilo „dobro“ da s esa lokalnim izborima, početkom naredne godine, održe i predsednički.

 

„Ustav apsolutno mora da se menja“, rekao je Janjić, odgovarajući na pitanje JUGpressa da li iz preambule Ustava  treba da se izbaci da je Kosovo neotudjivi deo Srbija.

„ Mi uopšte nemamo garantovanu svojinu, ni državnu, ni javnu, ni privatnu, ni zadružnu, a da ne govorimo o zadužbinarstvu. Dakle, mora da se garantuje svojina, mora da se zabrani privatni monopol i otimanje resursa (vode, vazduha i zemljišta)“, rekao je Janjić  i dodao da „što se tiče Kosova preambula sama po sebi nikome ne smeta i nije uslov za Briselski dijalog“.

„ Objektivno, taj dijalog će možda postaviti pitanje promene Ustava na kraju pregovaranja o ulasku u Evropsku uniju, a to je za nekih 10-15 godina“, dodao je Janjić.

Ipak „smatramo da je potrebno Ustav pre promeniti, već 2017. godine“.

„ Što se tiče formulacije, direktno kažem da nema razloga da u Ustavu piše ono što ne postoji u životu. Srbija ima sasvim legalno pravo da napiše u preambuli da su Kosovo i Metohija delovi teritorije koji se privremeno nalaze u statusu i onda se kaže kako… Sve ovo drugo, kako izgleda Autonomna pokrajina, koja tela ima, to nikad nije odgovaralo životu i nije živelo i to je vrlo opasno za Ustav. To je kao rak u zdravom organizmu, on se širi. To se zove mrtva norma. Glavni razlog i što nas Evropa toleriše, a i mi građani tolerišemo naše Vlade, oni vode pregovore sa EU, a nemaju Ustavno ovlašćenje za to. Nemaju tzv. evropsku klauzulu koja jasno kaže da su Vlada i parlament ovlašćeni od naroda da pregovaraju sa Evropskom unijom. To takođe mora da se unese”, smatra Janjić.

.

On je rekao I da je “izvesno da će se izbori raspisati u decembru, da će biti održani u februaru ili martu”.

„ Nema ove godine izbor, što je mnogo mnogo je. Svake godine ići na izbore kao i na slave, to i košta. Sada se uvodi neki red. Zbog toga mislim da je dobro da se sa lokalnim izborima održe i predsednički, jer je tako u normalnim državama, ali da ne bude kao ono što je bilo 2012. u jednom danu biramo sve. Dakle, lokalni izbori su rano proleće”, rekao je Janjić.

 

„Kad bi se zaista sve obećane reforme sprovele više ne bi bilo potrebe za Vučićem. Napredovanje u reformama menja odnose pa čak i onoga ko ih možda vodi ili ne vodi“, smatra Janjić.

Medjutim „ako govorimo o ovoj sadašnjoj vlasti i ovoj bazičnoj strukturi koja je nastala na republičkom nivou 2012. ona je nepotrebna i neodrživa, jer jednostavno SPS je teret, druge stranke su u rasulu“.

„ Objektivno, mi imamo jedan pokret koji se zove SNS i on nosi ceo teret glasanja u parlamentu, a što se tiče Vlade sve se svelo na Vučića i njegov krug“, smatra Janjić.

Kaže da je „ lično poručivao i premijeru i javno, da je nužno hitna rekonstrukcija vlade, ali ovog puta ne kozmetička“.

„ Ne treba mu više raznih partnera zbog dve trećine, treba mu prosta većina i trebaju mu jaki ministri, odnosno ministri koji znaju engleski, koji znaju šta je svet i ponašanje. Ministar sporta koji nema nikakvog kontakta sa narkoticima, ministar kulture koji se javlja građanima, ministar prosvete koji se ne svađa sa nastavnicima, dakle ozbiljna rekonstrukcija i, koliko ja znam, to je u vidu i u planu i samoga Vučića“.

Janjić kaže da on „nije sklon autoritarnim režimima“, ali da  su „ trenutno okolnosti takve“ .

„Srbija je iz raznih razloga, jedni iz razočaranosti, drugi iz očekivanja da će neko da reši, odlučila da njemu prebaci teret odgovornosti, a ako hoćete i podrške. Podrška obavezuje. Zbog toga ja pominjem Vučića. On ima pravo da proba, da pogreši, ali nema pravo da odbija onu pravu podršku na putu reformi. Šta se to dogodilo da, možda nismo ni primetili u poslednjih mesec-dva? Nema više kolebanja da li idemo ili ne ka EU! Idemo, kad je on u pitanju. To ne znači d aga svi podržavaju i on mora sada da pravi potpuno drugi sastav u svom najužem timu“, rekao je Jnajić.

 

.

Na pitanje FoNeta kada već pominje ministre, da li premijeru treba  i novi ministar vojske.

„ Ja ne bih da ih sad licitiram“, rekao je Janjić i dodao „znate,  teško je, ja i lično ne želim da čoveku stajem na muku, kad razgovaramo. Mislim da je on potpuno svestan toga“.

On bi kaže, voleo da Srbija dobije ženu za ministra vojske, jer nije ovo doba militarizma, ratova, ovo je doba kad treba sistematski i posvećeni rad“.

 

„ Pogledajte iskustvo Crne Gore, skandinavskih država… U ovakvim fazama transformacije treba rađanje nečeg novog. Žene su uvek bile bolji ministri. Moja kandidatknja je žena koja jeste iz SNS-a, ali je vrlo kvalitetna. Red je i da SNS ima to mesto koje i simbolički i stvarno važno. Nadam se da će Srbija dobiti ženu ministra odbrane koja će racionalnije gledati na unutrašnje i spoljne izazove, kao i deliti taj osećaj odgovornosti za ljudske živote. Ovo generalsko poigravanje, ministarska bahatost kad su u pitanju mrtvi, svejedno da li ginu u helokopterskim nesrećama ili migovima ili drugim nesrećama u okvirru obuke je nešto što mora da se prekine”, rekao je Janjić  koji je na sumnjičavost novinara da u Srbiji žena može biti ministrs vojske, rekao “videćete za desetak dana”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare