JAKŠIĆ : IVANOVIĆ UHAPŠEN UZ PODRŠKU VLASTI U BEOGRADU

BEOGRAD

(Danas)

“Ne znam koliko će ovakvi protesti, koje organizuje Kancelarija za KiM, pomoći Ivanoviću. Stranci vide da protesti, koje organizuje Beograd, nemaju energiju i snagu i znaju kako da deluju. Veliki broj građana Kosovske Mitrovice misli da je Ivanović uhapšen uz podršku vlasti u Beograda, kome je smetao zbog izbora gradonačelnika severne Mitrovice, ali ne žele da o tome javno govore zbog Ivanovćevog položaja. Takođe se veruje da je reč o političkom suđenju, jer bi u protivnom on odavno bio na slobodi. Bojim se da se sa protestima zakasnilo, trebalo je da počnu pre godinu dana, ali vlasti u Beogradu sada odgovara da pokaže kako se brine za Srbe na KiM “,  kaže za Danas Marko Jakšić, funkcioner DSS sa KiM.

U Kancelariji za KiM nisu želeli da komentarišu da li su oni organizatori jučerašnjeg protesta. Danasu je rečeno da “Kancelarija podržava svaki miran i demokratski oblik protesta građana protiv pravnog nasilja”.

Osim sudske odluke o produženju pritvora Ivanoviću i Delibašiću dodatno nezadovoljstvo Srba na KiM, kako tvrde izvori Danasa na terenu, a potvrđuju komentari na društvenim mrežama, izazvala je izjava srpskog ministra pravde Nikole Selakovića da su u ovom slučaju Beogradu “vezane ruke” jer “defakto nema suverenitet u pravosuđu na tom delu svoje teritorije”. Selaković je, doduše, potom preformulisao ovu izjavu, objašnjavajući da su “mogućnosti ministarstva u slučaju Olivera Ivanovića ograničene, ali da može da pokuca na sva vrata u međunarodnoj zajednici i traži da se on brani sa slobode”.

Povodom Selakovićevih izjava Ksenija Božović kaže da se “SDP zahvaljuje svima koji su se oglasili u znak podrške njenom lideru” i da “ukoliko postoji volja, Vlada Srbije diplomatskim pritiskom može da pomogne Ivanoviću”.

” U vreme kad je Oliver Ivanović uhapšen, u Briselu još nije bio potpisan Sporazum o pravosuđu između Beograda i Prištine, tako da su tada bila moguća drugačija rešenja koja su zavisila od ministarstava pravde i unutrašnjih poslova Srbije. Beograd je pokazao neefikasnost u brzini pomoći države, a potpisivanjem Sporazuma o pravosuđu istrošio je svoje adute i smanjio ucenjivački kapacitet. Ovo je još jedan dokaz da sprovođenjem Briselskog sporazuma Beograd razvlašćuje državu Srbiju na KiM i da ne može da utiče na sudbinu kosovskih Srba”,  kaže za Danas Rada Trajković, bivši poslanik u Skupštini Kosova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare