Izrada plana za krizne situacije za zdravlje migranata

VRANJE

U Vranju je održan sastanak stručnog tima koji će učestvovati na izradi plana za krizne situacije za zdravlje migranata i izbeglica za grad Vranje.

Sastanak je održan u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

U radu ovog skupa učestvovali su predstavnici Grada, lokalnog stručnog tima i implementacionih agencija koji sprovode aktivnosti u Srbiji. Prisustvovala je i konsultantkinja Svetske zdravstvene organizacije, dr Rita Sa Machado koja će preneti međunarodna iskustva i postignuća na pomenutu temu.

Predviđene aktivnosti obuhvataju izradu, sprovođenje, simulaciju, praćenje i redovno ažuriranje plana za krizne i vanredne okolnosti zasnovanih na potencijalnim rizicima.

Kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Republike Srbije od 2015. godine EU je donirala više od 98 miliona evra za humanitarnu pomoć i zaštitu migranata, a posebno zaštitu dece.

Donirala je i za obezbeđivanje uslova za prihvat i smeštaj u prihvatnim i centrima za azil, uključujući hranu, zdravstvenu negu i obrazovanje. Nije izostala ni pomoć lokalnim zajednicama gde su smešteni migranti kako bi se ojačala socijalna kohezija.

U protekle tri godine Srbiji je pružena i pomoć pri upravljanju granicom i borbi protiv trgovine ljudima, kao i za izgradnju kapaciteta institucija Republike Srbije koje su uključene u upravljanje migracijama.

Evropska unija je najveći donator Republike Srbije u upravljanju migracijama.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare