Između kamenih blokova u zidinama Tvđave raste drvo

NIŠ

Zidinama Niške tvrđave preti nova opasnost, a to je rastanje koje se probija između kamenih blokova uzidanih u ovo istorisko zadanje. Da situacija ni malo nije jednostavna potvrđuje i to da u tidima raste i drvo. Situacija postaje sve ozbiljnije u proleće kada počinje da buja vegetacija, a ona na zidinama Tvđave može da izazove i veća oštećenja na ovom zdanju od kulturnog značaja.

   Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da se uveliko radi na tome kako bi se ovakva situacija sprečila, uključujući i druge probleme vezane za Tvrđavu,  ali dodaje i da će sve biti lakše kada Tvrđava dobije svog titulara.

                                „Već smo odlučili da u okviru Turističke organizacije Niša jedan broj zaposlenih isključivo brine o Niškoj tvrđavi. Oni će biti zaduženi za sve što je vezano za Tvrđavu,  od trave, preko drveća i uopšte zelenila, staza, pražnjenja kanti. Sa dobijanjem titulara Gradu će biti lakše da se brine o ovom zdanju od posebnog začaja, ali ćemo znati i šta se dešava unutar i izvan zidina Tvrđave u svakom trenutku. Znaćemo šta je nedostaje i šta je potrebno raditi“, kazala  je Sotirovski.

                                Prema njenim rečima zidine Tvrđave biće uređene sa svih strana.

                               „Radićemo na uređenju i zidina Tvrđave sa svih strana. Trenutno smo u procesu procene prostora na prostoru kod Auto-moto „Vinčić“, gde su bile auto-škole, kada to završimo i kada Grad kroz eksproprijaciju imaćemo jedan divan prostor pored same Tvrđave, gde ćemo moći da radimo, ne kako mnogi kažu zgrade, tu će biti velelepni park, koji naša Tvrđava i zaslužuje“, dodaje Sotirovski.

                              Uveliko se radi i na rešavanju imovinskih odnosa duž dizina Tvrđave kako bi ona bila zaštićena na što adekvatniji način, a iz istog razloga je uklonjena i Cvetna pijaca čijim odlaskom je otkrivena najlepša, Beogradska kapija, na Tvrđavi ispred koje će se nalaziti, takođe, parkovska površina. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare