Izloženi radovi nastali na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji 

VRANJE

Izložba radova nastalih na Likovnoj koloniji „Vranje 2022“, koju tradicionalno organizuje Narodni univerzitet otvorena je sinoć u Galerji ove ustanove. 

Ove godine Likovna kolonija je, osim umetnika iz Srbije, okupila i likovne stvaraoce iz Češke, Hrvatske, Makedonije i Bugarske. Nastalo je 14 slika koje će biti izložene do 7. oktobra. Na njima su motivi koji odslikavaju specifičnosti lokalnog identiteta. 

„Ovo je za nas u toku jedne izlagačke godine najznačajnija izložba. Za nas kao ustanovu zato što je rezultat rada ljudi koji nam dolaze ne samo iz Srbije nego iz inostranstva. To su umetnici koji su došli po preporuci. Postoji Savet koji vrši jednu vrstu odabira i žiriranja“, rekla je na otvaranju direktorka Narodnog univerziteta u Vranju Gordana Dimitrijević. 

Ona je podsetila i na uvodnu reč iz kataloga u kojoj je navedeno da je „umetnost duhovna delatnost čoveka, nastala kao rezultat potrebe da čovek stvori lepotu, da je doživljava i da u njoj uživa“. 

Na izložbi je govorila i učesnica kolonije Zorana Jovanović iz Vranja, koja je u Likovnoj radionici angažovana preko programa „Moja prva plata“.  

Jovanović koja je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2020. godine a masterirala 2021. u oblasti primenjeno slikarstvo na istoj obrazovnoj ustanovi, za Likovnu koloniju je je rekla da je bila veoma uspešna i da „učimo jedni od drugih i to nam zaista znači“. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare