Izložba „Uputstvo za upotrebu” Nikole Markovića

LESKOVAC

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra otvorena je izložba “Uputstvo za upotrebu” Nikole Markovića, umetnika iz Niša. Marković je završio slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Čedomira Vasića. Doktorirao je na istom fakultetu pod mentorstvom prof. Milete Prodanovića (komentor prof. Čedomir Vasić). Član je ULUS-a. Izlagao je samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je značajnih nagrada. Od 2018. godine predaje na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Autor izložbe Nikola Marković kaže da „Uputstva za upotrebu“ trebaju da budu jasna i precizna, ali se često dešava da to nije tako.

„Ova izložba u ovom prostoru može da ima dva različita tumačenja u zavisnosti sa koje se strane sagledava.“

„Kao prilično usamljen primer bavljenja ovom temom, u zemlji gde kultura pamćenja u sebi po pravilu sadrži i element katastrofe zaborava i svest o tome kako snove o jednakosti, slobodi, solidarnosti, bratstvu ovde danaas malo ko sanja – izložbu „Uputstvo za upotrebu“ umeetnika Nikole Markovića možemo čitati, odnosno posmatrati, i kao svojevrstan apel i poziv na dostojanstvo“ kaže, između ostalog, Nebojša Milenković u predgovoru kataloga ove izložbe. (kraj) IS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
kolega
kolega
9 meseca pre

banalno