Izložba umetnika iz Trebinja  

VRANJE

Likovni umetnici iz Trebinja, Željka Momirov, Miljan Vuković i Đorđe Arnaut, predstaviće se vranjskoj publici u okviru izložbe „3 pogleda“, čije je otvaranje zakazano za nedelju, 19. jun, u 19 sati. 

Njihova dela biće izložena  u Velikoj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju.
U zajedničkom tekstu troje autora koji je poslat sa pozivom za ovaj kulturni događaj navedeno je da je „kasne osamdesete dvadesetog stoleća obeležilo vidljivo jačanje netrepeljivosti i razdvajanja na različitim nivoima na prostoru bivše Jugoslavije, što je neizbežno uslovilo sužavanje dotadašnjeg jedinstvenog kulturnog prostora u okvirima nacionalnih, administrativnih i političkih granica. 

Nove kulturne granice umanjile su auditorijum poznavalaca visokog kvaliteta i afirmisale umetnike likovnih umetnosti prema lokalnim i regionalnom nivou, što je sprečavalo njihovo afirmisanje izvan administrativno-političkih granica“. 

Dalje se navodi da „pozicioniranje umetničke scene Trebinja u regionu i upoznavanje širokog kruga ljubitelja umetnosti sa scenom u ovom gradu, predstavlja prioritet našeg delovanja. 

Dostizanje ovog cilja započeli smo još 2015. godine kada smo i formirali Umetničku scenu Trebinje. 

Umetnička scena Trebinja jeste scena u nastajanju i ona treba da se sagledava iz perspektive umetničkog pogleda na obrazac savremenosti, a do sada se šest puta presek scene izlagao i prezentovao van lokalnog konteksta“. 

Momirov i Arnaut su profesori na Akademiji likovne umetnosti Trebinje, a  Miljan Vuković je direktor Kulturnog centra u tom gradu. 

Postavka „3 pogleda“ biće otvorena u okviru Erazmus projekta izložba i finansijski je podržana od strane Ministarstva Republike Srpske i EU fondova. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare