Izložba slika “Vreme traganja i trajanja”

LESKOVAC

U Galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu otvorena je izložba slika Mirjane Denkov, diplomiranog slikara, koja je slikarstvo završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Milice Stevanović, 1986. godine.

Kod istog profesora završila je postdiplomske studije 1990. godine.

Dobitnik je velikog broja nagrada među kojima su i nagrada za mozaik iz fonda FLU i nagrada „Petar Lubarda“ za slikarstvo. Član je ULUS-a.

Na izložbi pod nazivom „Vreme traganja i trajanja“ su prikazane slike i crteži nastali u procesu promišljanja o otvorenim pitanjima na nivou savremenog življenja i suočavanja sa arhitekturom sećanja i sveobuhvatnom genezom civilizacijskog nasleđa koje autor isčitava kao vreme traganja i trajanja.

Izložbu je otvorila Jasmina Zlatković, istoričar umetnosti, koja je istakla da Mirjana Denkov putem jasne linije i čiste, ekspresivne boje snažno izražava svoja osećanja, svoja promišljanja.

„Ona na taj način pruža svedočanstvo o vremenu u kome stvara i postavlja univerzalna pitanja čiji su odgovori utkani u nama samima, kao i u osnovnim likovnim elementima. Ona dodaje da umetnica poput božanstva, stvara svoj likovni svet – mikrokosmos koji funkcioniše mimo pojavnog prostora, ali podstaknut njime. Na posletku, ta dva kosmosa zajedno koegzistiraju i interaguju u neprekidnom dijalogu.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare