Izložba serijala “Vekovnici” u Rusiji

LESKOVAC

U Državnoj biblioteci mladih Rusije u Moskvi u toku je izložbe serijala „Vekovnici“ koji kao scenarista i urednik potpisuje predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović.

Ovo je prvo predstavljanje nekog strip serijala iz bivše SFRJ u Rusiji. Strip je 2010. godine proglašen za najbolji domaći strip serijal, 2012. u izboru NINA za strip događaj godine, dok je 2013. i 2014. godine uvršten među najbolje stripove na svetu od strane britanskog teoretičara Pola Graveta. Do sada je imao šest izložbi u Srbiji. Ovom izložbom otpočinju aktivnosti kojima će obeležiti deset godina postojanja serijala.
Marko Stojanović kaže da se strip neće predstaviti samo kroz izložbu, nego i kroz opsežno predavanje sa brojnim slajdovim i fotografijama.
„Za mene, kao autora, to je velika čast. Mislim i da nema boljeg događaja kojim možemo da počnemo obeležavanje deset godina serijala „Vekovnici“. Imaćemo na jesen izložbu u LKC-u, a ista izložba bi trebala da bude početkom sledeće godine u Sofiji.“
Marko Stojanovic
Strip serijal „Vekovnici“ je avanturistički strip čiji su protagonisti besmrtnik Kraljević Marko i prastari kineski vampir Čen. Njih dvojica su neka vrsta slučajnih partnera koji se sreću u Beču 1791. u noći kada je umro Mocart. Tako sudbinski sastavljeni doživljavaju različite avanture kroz Evropu i svet s kraja 18. i početkom 19. veka, pri čemu sreću neke istorijske ličnosti, kao što su Mocart ili Miloš Obilić, ili likove iz literature tipa dr Frankeštajn, Faust, ili mitološke likove poput vilenjaka.
Do sada je objavljeno osam albuma matičnog serijala „Vekovnici“ i dva albuma podserijala „Beskrvni“. Trenutno je u izradi makar još toliki broj „Beskrvnih“ i „Vekovnika“. Objavljivan je u Rumuniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, na albanskom jeziku na Kosovu, a u pripremi je izdanje na bugarskom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare