Izložba Ruskog geografskog društva “Najlepša zemlja”

LESKOVAC

Istorijski arhiv je u Leskovačkom kulturnom centru priredio izložbu Ruskog geografskog društva „Najlepša zemlja“. Izloženi su radovi finalista i pobednika II Sveruskog fotokonkursa „Najlepša zemlja“.

Radi se o medijskom projektu širokih razmera koji je posvećen očuvanju izvorne prirode Rusije i negovanju brižljivog odnosa prema životnoj sredini preko umetničkih fotografija.

Konkurs je prvi put organizovan 2015. godine, a od 2016. održava se jednom godišnje. U pravilima takmičenja nema ograničenja u odnosu na starosnu dob ili mesto stanovanja učesnika. Glavni uslov je da fotografije moraju biti snimljene na teritoriji Rusije.

Na konkursu 2016. godine je učestvovalo 23 hiljade ruskih i stranih fotografa, koji su poslali oko 110 hiljada snimaka. Najstariji učesnik je imao 87, a najmlađi svega 5 godina. Fotografije su razmatrane u sledećim nominacijama: „Narodi Rusije“, „Svet u našim rukama“, „Najlepša zemlja“, „Pejzaž“, „Životinje“, „Ptice“, „Makrosvet“, „Podvodni svet“, „Crno-bela priroda“, „Mladi fotograf“, „Nasleđe koje nestaje“, „Iskonska Rusija“, „Industrijski pejzaž“ i „Nagrada – simpatije publike“. Radove učesnika su ocenjivali predsednik Ruskog geografskog društva Sergej Šojgu, kod nas poznatiji kao ministar odbrane Rusije, kao i poznati fotografi i stvaraoci iz oblasti kulture, fotograf očuvane prirode Segej Gorškov, generalni direktor Prvog kanala Konstantin Ernst, generalni direktor Muzeja Moskovskog Kremlja Jelena Gagarina i režiser Timur Bekmambetov. Kako bi glasanje bilo nepristrasno, izbor radova je bio anoniman – pregledajući fotografije članovi žirija nisu imali imena njihovih autora.

Izložbu je otvorio Miroljub Milinković, predsednik ogranka Ruskog geografskog društva, koji je rekao da je društvo osnovano 1845. godine, od strane carske kuće Romanovih.

„U Srbiji društvo ima preko 20.000 aktivnih članova. Malo je komplikovana procedura da se to postane, ali je, npr. Vuk Karadžić bio naš član, zatim Pavle Solarić, pa Jovan Cvijić… Srbija je prvi centar koje je Rusko geografsko društvo otvorilo izvan Rusije.“

Posetioci su mogli da vide i kratki, šestominutni film, kojim je prikazan istorijat Ruskog geografskog društva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare