Izložba radova Jovane Đorđević

LESKOVAC

U Galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba radova Jovane Đorđević pod nazivom „Zamrznuti trenutak devastacije“. Jovana Đorđević je rođena 1990. godine u Leskovcu. Diplomirala je na grafičkom odseku u klasi prof. Biljane Vuković, kod koje završava i master studije. Kasnije, 2014. godine upisuje doktorske studije na grafičkom odseku FLU, u klasi prof. Žarka Smiljanića koje završava 2021. godine. Učesnik je brojnih likovnih izložbi i izložbi iz oblasti fotografije u Srbiji i inostranstvu. U istim oblastima dobitnik nekoliko nagrada i više priznanja. Član je ULUS – a i asistent je na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Jasmina Zlatković, istoričar umetnosti, kaže da izložba „Zamrznuti trenutak devastacije“ prikazuje istraživački proces umetnice Jovane Đorđević pri kreiranju crteža na ručno pravljenom papiru, koji je ona sprovela tokom svog višegodišnjeg umetničkog delanja.

„Ona bira jedan motiv, tačnije jednu atmosferu, koju provlači kroz čitavu seriju radova, poigravajući se sa osnovnim likovnim elementima kao što su linija, površina, tekstura i boja. Lutajući pogledom po fragmenttima slojevitih kompozicija Jovaninih apstraktnih radova ne možemo se oteti utisku da svaka linija, krakelura i mrlja sadrže obrise organskog, čiji su osnovni gradivni elementi. kombinujući različite likovne forme, umetnica eksperimentiše pri izgradnji autentičnosg, vanvremenskog pejzaža, koji bi trebalo da, nalik fotografiji, zabeleži samo tren neminovnog procesa devastacije. Način na koji ona to ostvaruje, pak izaziva osećanje neumitnog kretanja i kod posmatrača evocira iskonski nemir, koji je nužni pokreetač umetničkog stvaranja.

IS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare