Izložba povodom 131 godine od rođenja Dušana Duce Đ. Cvetkovića, autora pesme “Niška Banja, topla voda”

NIŠ-NIŠKA BANJA

Povodom 131 godine od rođenja Dušana Duce Đ. Cvetkovića, glumca, dramskog pisca, reditelja, vokalnog soliste i kompozititora, u Institutu „Niška Banja“  biće otvorena izložba koja je posvećena njemu. Izložba „Čika Ducin zavet“ će svečano biti otvorena 31. januara  u 12 časova, u holu na 4. spratu stacionara „Radon“. Autor izložbe je Istorijski arhiv Niš.

                        Dušan Cvetković, čuveni čika Duca, bio je renesansna ličnost: glumac, vokalni solista, dramski pisac, kompozitor, reditelj. Kompletan je autor širom sveta poznate pesme „Niška Banja, topla voda“. Dušan Cvetković se sa glumačkim pozivom prvi put susreo u kafani svog oca, a tokom Prvog svetskog rata, deleći sudbinu svog napaćenog naroda, prelazi sa srpskom vojskom preko Albanije i 1916. godine dospeva na oporavak u Afriku. Stupa u tek osnovano Srpsko vojničko pozorište u Bizerti koje je prikazivalo predstave za obolele vojnike u logoru Lazuaz nedaleko od Bizerte. Osim što glumi, počinje i da piše pozorišne komade (Sve zbog rata, Na pragu otadžbine). Između dva svetska rata, pored pozorišta u svom rodnom Nišu, igrao je i u Narodnom pozorištu u Skoplju gde je završio kurs glume kod Aleksandra Vereščagina, Narodnom kazalištu u Splitu, poluprofesionalnom pozorištu u Štipu, u pozorištima u Bitolju i Leskovcu, Maloj komediji Miloša Rajčevića u Beogradu, Narodnom pozorištu Moravske banovine u Nišu. Pet najlepših godina života, po sopstvenom priznanju, provodi u Narodnom pozorištu Vrbaske banovine u Banjaluci (1933–1937), a zatim se vraća pozorištu Moravske banovine u Nišu, u kome je ostao kao glumac sve do penzionisanja 1952. godine. Umro je 18. aprila 1978. u svom rodnom Nišu.

                      Kao glumac, umjetnički zenit je ostvario u starijem dobu i istakao se u karakternim i komičnim ulogama, a naročito u izvanrednom tumačenju lokalnih likova sa svim tipičnostima karaktera, navika i govora u komadima iz Niša, Leskovca i Vranja. Uspešno se bavio i pevanjem. Snimio je prvu ploču na srpskom jeziku za Fabriku gramofonskih ploča Pate Ferer 1928. godine u Parizu. Nastupao je i kao pevač narodnih pesama na Radio Beogradu i snimio preko 40 gramofonskih ploča sa pesmama od kojih je neke i sam komponovao. Kompletan je autor, tekstopisac i kompozitor, čuvene pesme Niška Banja. Napisao je i 57 pozorišnih komada, pretežno šaljivih sa likovima iz niške sredine, od kojih je oko 20 prikazano.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare