Izložba „Poslednja decenija Save Šumanovića“

VRANJE

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, u petak, 14. septembra, biće otvorena izložba „Poslednja decenija Save Šumanovića“. Postavku čini 29 slika iz perioda od 1931. do 1942. godine, koji kritičari ocenjuju kao najznačajniji deo Šumanovićevog stvaranja, kao suštinu  njegove ličnosti i umetničke vere.

U svom kratkom životnom i umetničkom putu, Šumanović je uspeo da postane jedan od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka. Pripadao je  slikarskoj generaciji koja je posle prvog svetskog rata uvela našu umetnost u savremene evropske tokove. Kao mlad umetnik, tokom prvog boravka u Parizu, 1920. godine, prihvatio je savremene tendencije u slikarstvu i  postao najznačajniji predstavnik konstruktivizma u srpskom slikarstvu.

Poslednja decenija u njegovom stvaralaštvu predstavalja jednu zajedničku celinu koja je počivala na veoma čvrstim osnovama. To su pre svega talenat i obrazovanje umetnika, zatim iskustvo u Parizu koje se istovremeno odnosi na bogatsvo tradicije koja se čuva u muzejima i snagu internacionalne atmosfere koja je vladala u umetničkim krugovima. Nemerljiv uticaj na umetnikov rad imalo je i neposredno okruženje.

Kao tema u poslednjoj deceniji njegovog stvaralaštva ubedljivo dominira pejzaž. Druga omiljena tema je akt.

Najviše dela  naslikao je tokom 1939. godine, kada se pripremao  za veliku izložbu i sledeće 1940.  godine,  ponesen uspehom izložbe. Nije bilo vreme da uživa u uspehu, rat je došao u Šid. Neka od najboljih dela nastala su upravo tih ratnih godina. Kod Šumanovića su život, rad, umetnost, slikarstvo, neraskidivo povezani. Slikao je do samog kraja. Kad su došli po njega, rano ujutru 28. avgusta 1942. godine, na štafelaju je ostala upravo dovršena slika, poslednja iz triptiha „Beračice“.

Kolekcija slika koje je stvorio u tom razdoblju broji 417 radova, koje se nalaze u  galeriji u Šidu. Deo te zbirke biće prvi put izložen u Vranju.

Izbor dela  koja će biti predstavljena Vranjancima priredila je  Vesna Burojević, direktorka Galerije slika „Sava Šumanović“, koja će i otvoriti izložbu u 19 sati i 30 minuta.

Publika će biti u prilici da je vidi do 3. oktobra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare