Izložba Niš- grad elektronike kroz vreme

NIŠ

 

U okviru Foruma savremenih tehnologija otvorena je izložba aparata koji su se nekada proizvodili u Elektronskoj industriji. Izložba je pokrenuta na inicijativu Udruženja za negovanje industrijske baštine i promovisanje nove tehnologije još pre pet godina, a četiri godine zaredom ona je propratna manifestacija Foruma. Prema rečima profesora dr Bratislava Milovanovića, predsednika ovog Udruženja i člana radnog tima Foruma naprednih tehnologija zaduženog za organizovanje izlože, cilj izlaganja ovih eksponata je da se od zaborava sačuvaju izuzetni rezultati niških inženjera. “nešto što je pronelo slavu Niša širom sveta i uticalo da se društveni standard u to vreme znatno poveća”.

„Grupa entuzijasta koja je počela ovu priču pre pet godina i koja je deo svog radnog veka provela ili vezala za život Elektronske industrije pokrenula je inicijativu organizovanog prikupljanja eksponata sa ciljem da se stvore uslovi za osnivanje jednog specijalizovanog muzeja industrijskog nasleđa. Grad je to prihvatio i sada je ovo četvrti put kako u okviru Forma to radimo“, istako je Milovanović.

U vreme održavanja Foruma u Oficirskom domu biće izloženi samo neki od eksponata kojih ima između dve i tri stotine. Ono po čemu je EI bila nekada prepoznatljiva sada mogu da pogledaju i Nišlije.

„To su prvi radio aparat, prvi televizor, prvi proizvodi u oblasti računarske industrije. Elektronska industrija je bila čudo“, ne krije svoje oduševlajnje dr Bratislav Milovanović.

Udruženje na čijem se čelu on nalaui pokrenulo je još jednu inicijativu i ona je prihvaćena.

„ Vođeni idejom da odamo priznanje direktoru Elektronske industrije Vladimiru Jasiću, najvećem stručnjaku, predložili smo da od ove godine koja je i jubilarna jer obeležavamo 70 godina od osnivanja Zavoda RR, najprestižnija nagrada koja se dodeljuje najuspešnijem stručnjaku u regionu u iz oblasti naprednih tehnologija, nosi njegovo ime.

Profesor dr Bratislav Milovanović dodaje da Udruženje na čijem se čelu nalazi priprema i monografiju posvećenu Nišu gradu elektronike ali i gradu naprednih tehnologija.

„ Počeli smo projekat koji je sada u finalnoj fazi, a to je monografija o Nišu kao gradu naprednih tehnologija. Što se toga tiče očekujemo da će vrlo brzo biti štampana. Ono što smo hteli da kažemo jeste da su već stvoreni uslovi o ostvarivanju Niša kao grada naprednih tehnologija“, objašnjava Milovanović.

Monografija ima tri dela. Jedan deo je istorijski pregled doprinosa naprednih tehnologija u vreme kada je Niš bio turska kasaba do Niša kao ratme prestonice. Drugi deo je posvećen izuzetnim rezultatima u razvoju Elektronske industrije, a treći i najvažniji, da se vidi da se ovde na temeljima starih rezultata javlja nova slika koju nose kompanije u oblasti savreme tehnologije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare