Izložba “Likovna kolonija Sićevo”

LESKOVAC

U galeriji Leskovačkog kulturnog centra otvorena je izložba „Likovna kolonija Sićevo“ iz kolekcije Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Postavka obuhvata dela 16 umetnika iz zemlje i inostranstva koji su učestvovali na ovoj koloniji 2020. i 2021. godine. Likovnu koloniju Sićevo, najstariju u nekadašnjoj Jugoslaviji, osnovala je 1905. godine naša čuvena slikarka Nadežda Petrović.

Ovom izložbom LKC završava godinu, ali se ujedino i priprema za gostovanje u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu gde će biti predstavljena leskovačka izložba „Likovna kolonija Vlasina – izbor iz fonda Leskovačkog kulturnog centra“ autora Srđana Markovića. Izložbu je otvorila Radmila Kostić, kustos izložbe, podsećajući da se radi o najstarijoj likovnoj koloniji na Balkanu.

„Uprkos koroni održali smo onlajn koloniju, umetnicima smo preko interneta prikazali koloniju trudivši se da im na taj način približimo jedan delić atmosfere na uvid preko filmova: Vodili smo razgovore sa njima o stavralaštvu u doba epidemije, o njihovom stavu prema umetnosti… Bili su to korisni razgovori i razmena iskustava, a kolonija i postoji upravo zbog tih stručnih razgovora, razmene iskustava, ali i prijateljstva između umetnika. Ono što predstavlja najveću u vrednost u radu likovnih kolonija, kada se u poslednje vreme u mnogim raspravama mnogi pitaju šta kolonije znače i zašto one uopšte i postoje, jeste upravo to zajedništvo i druženje u tih 7-10 dana kada se razmenjuju stavovi, iskustva, značajne profesionalne informacije…“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare