Izložba “Kragujevački marketinški vremeplov” u Leskovcu

LESKOVAC

U leskovačkoj biblioteci otvorena je izložba „Kragujevački marketinški vremeplov“ autora Gordane Vučković, rukovodioca Zavičajne zbirke Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca. Ova izložba je nastavak višegodišnje saradnje dveju biblioteka. Gordana Vučković ističe da se radi o jednoj atipičnoj izložbi.

„Ideja se rodila jer smo krenuli sa digitalizacijom starih novina i listova, pa smo prelistavajući taj materijal došli do zaključka da bi bilo lepo da uradimo ovako nešto. Inače, Kragujevac s pravom slovi za kolevku srpskog novnarstva, jer su o ovom gradu 1834. godine štampan prvi broj Novina srbskih pod uredništvom Dimitrija Davidovića. Od tada do danas je preko 300 različitih naslova serijskih publikacija objavljeno u Kragujevcu.“

Izložba ima nekoliko segmenata koji su fokusirani na reklamne, privredne, kulturne i političke propagandne poruke objavljene u kragujevačkim novinama i časopisima u periodu od 1918. do 1941. godine.

„između dva rata je počela marketinška strana da se ubrzano razvija, jer oni koji su stvarali proizvode su imali i potrebu da ih na svaki način približe kupcima“ pojašnjava Vučkovićeva.

„Kad pogledate politčku propagandu onog doba, vidite da se ništa nije promenilo do današnjeg dana. Tu imate bacanje kletvi, verbalne obračune i uvrede na račun političkih neistomišljenika i konkurenata… U to vreme već uveliko počinje i brendiranje određenih proizvoda koji su se održali do danas, kao što je obuća „Bata“ ili „peko“, sapun „Merima“, pasta za zube „Kalodont“… Zanimljivo je da u i oni koji su izdavali novine pokušavali da privuku oglašivače, pa su česte bile parole „Oglašuj“ ili „Ko oglašuje taj napreduje“, „Širi samo istinu“…“

Poseban pano posvećen je Milovanu R. Pantoviću koji se smatra za najvećeg oglašivača onog vremena, koji je često bio i žrtva svog pisanja.

Izložbu je otvorila VD direktorka biblioteke Vesna Ilić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare