Izložba fotografija tv serije “Sivi dom”

LESKOVAC

 

Prateći program Leskovačkig internacionalnog filmskog festivala doneo je još jednu ekskluzivu, a to je izložba fotografija nastalih tokom snimanja serije „Sivi dom“.

Izložbu su otvorili reditelj Darko Bajić i glumac Zoran Cvijanović.

Oni su rekli da je ova izložba sjajan način i za njih da se sete na seriju koja je snimljena polovinom 80-ih godina prošlog veka.

Zoran Cvijanović kaže da je 82. završio akademiju za Božić otišao u vojsku i da „su ga posle mesec dana vratili kući, jer nije bio odgovarajući. Tako je sudbina umešala prste, jer da nisam izašao iz vojske ne bih nikad snimao „Sivi dom“. Kako sam izašao, tako me je Darko zvao na kasting, Imali smo probno snimanje i kući sam otišao sa gomilom teksta. Čitao sam to, plakao, i kad sam otišao u pozorište rekao sam da bih ja trebao da dam nekome pare da to igram. Aca Berček me je samo pogledao i pitao da li ja imam neki privatni biznis? Mislim da sam bio u pravu, da smo napravili jednu divnu seriju, zahvaljujuži i predivnoj gospođi Donki Špiček, koja je imala viziju, hrabrost, srce i ljubav prema mladim umetnicima, pozvala ih i armirala sa Vuksanom Vukovcem i Gordanom Mihićem i tako je nastao „Sivi dom“.“

Sa time se slaže i reditelj serije Darko Bajić koji je dodao da je to bilo jedno vreme u kome su starije generacije imale poverenje u mlade ljude.

„Danas imam utisak da televizije imaju više poverenja u neke izmišljene formate iz celog sveta, a manje u mlade ljude. Nekako mi se čini da televizije nas ubijaju svojim programom, ali ne daju nam dušu. Cvija, ja i ceo tim „Sivog doma“ pokušali smo prikažemo dušu vremena u kome smo živeli. Ono što je bilo jako važno, data je sloboda mladim ljudima da kažu ono što hoće. Tu se nije postavljalo pitanje neke cenzure, samo se brinulo da se sve završi na vreme. Upravo zbog toga televizijske serije onog vremena su prave serije.“

Prisetili su se Darko Bajić i Zoran Cvijanović kako je nastala i čuvena pesma „Sve što želim u ovom trenutku“ koja je korišćena u seriji.

„Imali smo fenomenalnu pesmu koju je napisao Gordan Mihić“ rekao je Bajić i dodao „sedeli smo Cviki i ja, to smo trebali sutra da otpevamo, a nismo znali kako. I krenemo nešto da muljamo, tražimo i onda smo se setili jedne pesme Diega Varagića, jel’ tako bilo?“

Cvijanović je dodao da je pesma bila „Jedne noći u septembru“, Bajić dodao da su počeli da pevaju „„Sve što želim u ovom trenutku, idi idi iz života moga…“ i tako je nastala pesma, a to danas pevaju i na stadionima kad im ne odgovara rezultat… Malo smo ukrali melodiju, ali dobro sad…“ (U stvari, reč je o pesmi „Jedne noći u decembru“ Kemala Montena – prim. I.S.)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare