Izložba „Da se prošlost Crne Trave ne zaboravi“

CRNA TRAVA-LESKOVAC

U organizaciji Opštinske biblioteke „Sestre Stojanović“ u Crnoj Travi i Istorijskog arhiva u Leskovcu u tom mestu je otvorena izložba „Da se prošlost Crne Trave ne zaboravi“, a priređena je i istoimena brošura i katalog.

„Na izložbi je prikazan život, koji nije ni malo bio lak, borba i sam razvoj ovog kraja“ rekla je Marija Lazarević, direktorka Istorijskog arhiva.

„Brošurom i izložbom fotografija i dokumenata imali smo želju da prikažemo razvoj Crne Trave i okoline, život njenih stanovnika između dva svetska rata, crnotravce u ratovima sa posebnim osvrtom na žene koje su stub porodice.

Meni je lično bilo vrlo interesantan deo koji se odnosi na učešće Crnotravki u Drugom svetskom ratu. Devojke i majke, koje su do početka rata bile domaćice, latile su se oružja. Pohađale su političke i sanitarne kurseve, pomagali saborce, svoje domove pretvorile u ilegalne ratne štabove i bolnice. Poseban deo se odnosi i na kulturno prosvetnu delatnost, gde se ističe Dom kulture osnovan 1964., sa zadatkom da se, između ostalog, organizuje i rad biblioteke sa čitaonicom.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare