Izložba crteža Lazara Vozarevića , otvaranje sutra

LESKOVAC

‘’Od snovidjenja do mita’’ naziv je izložbe crteža iz Fonda galerije ‘’Lazar Vozarević’’ iz Sremske Mitrovice. Radi se o delima jednog od najvećih  srpskih umetnika druge polovine 20. veka .

Izložba predstavlja deo crtačkog opusa Lazara Vozarevića i biće otvorena sutra, 6. novembra, sa početkom u  19 sati u leskovačkom Narodnom muzeju . Čini je 21 crtež i reč sje o celokupnoj zbirci u posedu matične galerije. Nastali su u periodu od 1951. do 1967. godine.

Stvarajući u posleratnom periodu, Lazar Vozarević je bio jedan od onih umetnika, koji je, ne samo sledio, nego i utirao puteve srpskog modernizma.  Tragajući za svojim stilom,  u kristalizaciji umetničkih težnji i raznorodnih uticaja, Vozarević je najveći značaj pridavao upravo srtežu. Kao jedna od najznačajnijih umetničkih pojava u srpskoj posleratnoj umetnosti, Lazar Vozarević je obeležio šestu i sedmu deceniju XX vela, stvorivši u domenu crteža, antologijska dela, dostižući najviše domete u modernoj umetnosti. 

Nakon otvaranja izložbe,  u Sali za Naučne skupove, biće prikazan dokumentarni film ‘’U zavičaju živeti posle smrti’’, autora Igora Čolaka, dok će u Galeriji na spratu, biti postavljena izložba slika I crteža Ivice Kovačića-Štifle i mladog slikara, Predraga Kovačića.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x