Izložba “Čista zemlja”

VRANJE

U ponedeljak, 20. septembra,  u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju biće otvorena izložba “Čista zemlja”, umetnika iz Kine.

Ovaj događaj organizuju Galerija “Čedomir Krstić“ Pirot i Narodni muzej Vranje zahvaljujući inicijativi i dobronamernosti In Fong Ivon, umetnika poreklom iz Hong Konga.

Izložbu će otvoriti Radmila Vlatković, muzejski savetnik istoričar umetnosti direktor Galerije “Čedomir Krstić“ u Pirotu, In Fong Ivon umetnik i Maja Aleksić v.d. direktora Narodnog muzeja Vranje.

Otvaranje izložbe zakazano je za 14 sati i 30 minuta.

U pozivu organizatori su izneli i nekoliko podataka o kulturnom i umetničkom blagu pećina Mogao

“Urezane u liticama iznad reke Daćuen, pećine Mogao jugoistočno od oaze Dunhuang, u današnjoj provinciji Gansu u Kini, čine najveću, najbogatiju i najduže korišćenu riznicu budističke umetnosti na svetu.

Pećine su blisko povezane sa istorijom transkontinentalnih odnosa i širenjem budizma po Aziji. Vekovima je oaza Dunhuang, blizu koje se Put svile račvao na dva kraka prema zapadu, uživala privilegiju da bude relejna stanica na kojoj se ne trguje samo robom, već i idejama.

Prva pećina u Mogaou nastala je 366. godine. Aktivnosti ukopavanja pećina i izgradnje hramova cvetale su od 4. do 14. veka. Očuvane 492 pećine sadrže murale na oko 45000 kvadratnih metara i više od 2000 oslikanih skulptura.

Kao dokaz evolucije budističke umetnosti u severozapadnom regionu Kine, pećine Mogao imaju istorijsku vrednost bez premca. Ovi radovi pružaju obilje materijala koji prikazuje različite aspekte politike, ekonomije, kulture, religije i svakodnevnog života u zapadnoj Kini. Jedinstveni umetnički stil umetnosti Dunhuanga nije samo spajanje Han-kineske umetničke tradicije i stilova iz drevnih indijskih i gandarskih običaja, već i integracija umetnosti naroda Centralne Azije – poput Turaka, starih Tibetanaca i drugih kineskih etničkih manjina.

Pećine Mogao su upisane u listu svetske baštine 1987. godine. Zadovoljstvo nam je što uz izložbu „Čista zemlja“  možemo da prikažemo publici u Srbiji i izbor vernih reprodukcija sa detaljima nekih zidnih slika iz pećina Mogao, jer je poseta ovoj kulturnoj i umetničkoj riznici ispirisala izložbu „Čista zemlja“, navedeno je u pozivu za ovaj interesantan kulturan događaj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare