Izgradnja kolektora preduslov za postrojenje za preradu otpadnih voda

NIŠ

Počeli su radovi na izgradnji  medoševačkog kolektora koji će biti dug 3300 metara. Radovi se izvode i na Čamurlijskom kolektoru i izgradnji kanalizacione mreže, kaže Dušan Radivojević, direktor KLER-a. Na ovaj način rešava se višegodišnji problem prikupljanja otpadnih voda u Nišu i ispuštanja otpadnih voda u Nišavu.

                  „Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj je trenutno u procesu implementacije vrlo  značajnog  projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda na kome intenzivno radimo poslednje četiri godine.Na teritoriji Gradske opštine Crveni krst realizuje se značajna izgradnja na kolektorskoj mreži. Radovi na medoševačkom kolektoru su već počeli u dužini od 3300 metara. Radovi se izvode i na Čamurlijskom kolektoru i celokupnoj kanalizacionoj mreži u Čamurliji u dužini  od preko 4 kilometara i 300 metara. Uskoro kreću radovi i u naselju Hum“, kazao je Dušan Radivojević, direktor KLER-a.

              Rešavanje višedecenijskog problema prikupljanja otpadnih voda važno je i sa aspekta zaštite životne sredine.

              „Ovim kolektorima rešavamo problem ne samo tehničkog prikupljanja otpadnih voda, već i zaštitu životne sredine i ispusta  otpadnih voda u Nišau upravo na teritoriji Gradske opštine Crveni krst. Ovaj projkeat je najveći i u domenu zaštite životne sredine u Republici  i tako ga treba i posmatrati. To je veoma značajno čer ćemo u narednom periodu moći da radimo  i ostalu kolektorsku mrežu kroz naselja  koja gravitiraju  ovim kolektorima“, zaključio je Radivojević.               Izgradnjom kolektora stvaraju se uslovi za početak izgradnje potrojenja za preradu otpadnih voda što se očekuje do kraja godine. Uz pomoć sredstava iz IPA fondova, u Nišu će se uskoro započeti izgradnja najvećeg postrojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji. Vrednost projekta je 85 miliona evra. Jedan deo projekta je gradnja samog postrojenja za potrebe 286.000 stanovnika, a drugi podrazumeva izgradnju više od 60 kilometara kolektorske mreže i stanica na određenim punktovima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare