Izglasana Vlada Aljbina Kurtija

PRIŠTINA

Sa 67 glasova za, 30 protiv, bez suzdržanih, izabrana je Vlada Kosova koju će predvoditi Aljbin Kurti.

Sednici je prisustvovalo 107 poslanika Skupštine Kosova.

Konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova je napustila opozicija.

Kurtijev kabinet brojaće 18 članova, sa 15 ministara.

Potpredsednici, popularno imenovane vlade „Kurti 2“ su Besnik Bisljimi, Emilja Redžepi i Donika Gervala, koja je i ministrka spoljnih poslova.

Od 15 ministara, osam su članovi Pokreta Samoopredeljenje. Pet je žena u sastavu vlade ili jedna trećina.

Vladi Aljbina Kurtija glavni oslonac biće 58 poslanika njegove stranke Samoopredeljenje, kao i predstavnici manjinskih lista, bošnjačke, turske i romske.

Poslanici Srpske liste glasali su protiv nove Vlade iako imju ministra u njoj .

Nova vlada Kosova – „levo orijentisana i reformska“, kako je opisuje nemačka agencija dpa, ima tri potpredsednika i 15 ministara, među kojima je i Goran Rakić iz Srpske liste, koji vodi ministarstvo za zajednice i povratak.

Kurti je u uvodnom delu obećao da je pandemija izazov broj jedan i da će nova vlada obezbediti antikovid vakcine za 60 odsto stanovništva u toku godine.

Govoreći o spoljnopolitičkoj orijentaciji Kurti je rekao da je ona jasna: savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i transatlantska saradnja.

Što se tiče pregovora sa Srbijom novi premijer kaže: „Kosovo je nezavisna i suverena država. Kompromisi koji su traženi i koji su štetni, već su napravljeni sa Ahtisarijevim planom. To je bila cena koja je plaćena za proglašenje nezavisnosti. Ne možemo i nećemo praviti nikakav drugi kompromis”, prenose mediji na albanskom

Premijer je takođe najavio i da će Kosovo protiv Srbije podneti tužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Kosovu je, kaže, „potreban dijalog zbog povratka skoro tri milijarde evra penzija koje je Srbija ukrala, zbog povraćaja više od 400 miliona evra ukradenih zloupotrebom električne energije, kao i zbog rešavanja pitanja ratne odštete, dugova i sukcesije“,

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare