Izdavači medija od 2025. godine APR-u će dostavljati još četiri dokumenta

BEOGRAD
Od naredne godine izdavači medija biće u obavezi da Registru medija koji se vodi u Agenciji za privredne registre (APR) dostave još četiri nova dokumenta, a koja se odnose na rodnu ravnopravnost, zaštitu uređivačke politike, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i obezbeđivanje sigurnog radnog okruženja, predvideo je Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM).

Član 47 ZJIM propisuje šta se sve od podataka registruje u APR-u, a, za razliku od starog Zakona, od 1. januara 2025. godine izdavači medija biće u obavezi da registratoru dostave: dokument kojim su predviđene interne mere i procedure za postizanje rodne ravnopravnosti; dokument kojim su predviđene mere i procedure za zaštitu uređivačke politike; dokument kojim su predviđene mere i procedure za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i dokument kojim su predviđene mere i procedure za obezbeđivanje sigurnog radnog okruženja za novinare i medijske radnike.

Na pitanje UNS-a kako bi trebalo da ovi dokumetni izgledaju, kao i koja će biti procedura za registrovanje navedenih podataka i dokumenata, iz APR-a su nam odgovorili da još uvek ne mogu sa sigurnošću da kažu u kojoj formi će se ovi dokumenti dostavljati, ali da će Agencija uputstva objaviti blagovremeno, a sva dokumenta “početi da registruje i objavljuje od 1. januara 2025. godine“.

Za nedostavljanje ovih dokumenata Zakon nije predvideo kaznene odredbe.

Izvor: UNS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare