Izbori za nacionalne savete 4. novembra

BEOGRAD-LESKOVAC-BUJANOVAC-PREŠEVO-VRANJE

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić raspisao je danas izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar.

Članove za nacionalne savete 2018. godine biraju 22 manjinske zajednice, od toga 18 nacionalnih manjina je ispunilo uslov za neposredne izbore (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, češka), a četiri za izbore putem elektronske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska).

Rok za predaju lista za neposredne izbore je 15 dana pre održavanja neposrednih izbora, odnosno 30 dana pre održavanja izbora putem elektronske skupštine.

“Nakon četiri godine raspisujemo redovne izbore za nacionalne savete kao tela koja su veoma značajna za očuvanje tradicije, kulture, upotrebe jezika i pisma. Po preseku stanja 15. avgusta skoro 475.000 naših građana je upisano u poseban birački spisak”, rekao je Ružić.

On je još jednom pozvao sve građane pripadnike manjina koji žive u Srbiji da iskoriste biračko pravo i da se upišu u poseban birački spisak.

 

Ružić je naveo da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dobilo pohvale za te zakone od međunarodnih institucija.

„U proteklom periodu radili smo u sinergiji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina u traženju najboljih rešenja za ostvarivanje njihovih prava. Naša država danas jeste dobar i međunarodne pažnje vredan primer države koja je ljudska i manjinska prava podigla do nivoa najviših međunarodnih standarda. Na tu činjenicu, kao i na činjenicu da u našoj Srbiji živi 13% pripadnika nacionalnih manjina treba da budemo veoma ponosni“, istakao je ministar.

 

Nacionalni savet ima najmanje 15, a najviše 35 članova. U slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva manji od 10.000 lica, nacionalni savet broji 15 članova, odnosno 35 ukoliko je broj veći od 100.000 osoba. Savet može imati i 19, 23 i 29 članova u zavisnosti od rezultata sa popisa stanovništva.

(Fotografija Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare