Izbori u BiH: Klica promena u velikim gradovima

SARAJEVO-BANJALUKA

Vladajuće stranke izgubile su lokalne izbore u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Bijeljini, Zenici, Tomislavgradu… Analitičari kažu da je to bila kazna za korupciju. Ipak, ukupno su vladajući odneli pobedu.

Pobeda kandidata Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivukovića, kojeg je podržao niz opozicionih stranaka, na izborima za gradonačelnika Banjaluke možda je najveće iznenađenje lokalnih izbora u BiH.

Tokom slavlja u izbornom štabu, Stanivuković je najavio otvaranje Banjaluke za građanska okupljanja, što je prethodna vlast ograničila, te kazao kako da bi njegova pobeda trebalo da bude signal za celu Republiku Srpsku. „Ovo je poruka i svim našim građanima koji su zbog loše politike morali da napuste naš grad da se vrate u Banjaluku“, rekao je Stanivuković.

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik priznao je poraz i kazao da „gubitak Banjaluke nije mali udarac“. „Od sutra sam ja predsednik Glavnog odbora SNSD u Banjaluci“, dodao je.

Dodik je naglasio da SNSD vodi u 41 opštini i ima gradove Doboj, Prijedor i Istočno Sarajevo, mada stranke predvođene PDP-om i Srpskom demokratskom strankom (SDS) ukazuju na „ozbiljne“ izborne nepravilnosti u Doboju.

U komentaru za lokalne medije, urednik banjalučkog portala „Istinito“ Željko Raljić kaže da je pobeda Draška Stanivukovića „izraz građanskog nezadovoljstva u Banjaluci gde SNSD vlada od 2000. godine“. „Prepoznato je da je ta vlast radila za svoje interese, a ne za interese građana. Ovim počinje ciklus promena u RS, a onda i u celoj BiH“, kaže Raljić.

Srđan Mandić: Ovo je početak nove BiH

U Sarajevu, stranke građanske orijentacije „Četvorka“ – Naša stranka, Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Nezavisna bosanskohercegovačka lista – porazile su Stranku demokratske akcije (SDA) u nekoliko opština, što se smatra velikim zaokretom biračkog tela u glavnom gradu BiH.

Kandidat Naše stranke Srđan Mandić odneo je veliku pobedu u sarajevskoj Opštini Centar. „Snovi koje smo sanjali još u rovovima tokom agresije na našu zemlju sada se ostvaruju. Ovo je početak neke nove BiH“, rekao je Mandić.

Sarajevo doživelo velike promene

Lider SDA Bakir Izetbegović priznao je poraz u Sarajevu i naglasio da je svestan promena u velikim gradovima. „Izgubili smo u Sarajevu, ali smo pobedili u BiH. Vidimo promene u Banjaluci i Bijeljini. To nisu ‘tektonske’ ali su važne promene“, rekao je Izetbegović.

„SDA je osvojila načelnička mesta u 30 opština, tri puta više od ‘četvorke’ i ostaje najjača stranka“, dodao je lider SDA.

Neizvesno u Srebrenici

Kandidat SDP-a Jasmin Imamović osvojio je i peti gradonačelnički mandat u Tuzli, dok je nezavisni kandidat Fuad Kasumović ponovo pobedio u Zenici.

Neizvesno je u Srebrenici, gde su kandidati probosanske koalicije Alija Tabaković i srpske Nikola Grujičić proglasili pobede.

„Uočili smo mnogo nepravilnosti. Ono čega se najviše bojimo jeste upad  srbijanskih sigurnosnih službi i institucija. Ljudi su i na dan izbora dobijali lične karte“, tvrdio je Tabaković, i najavio prijave izbornoj komisiji.

Hrvatska demokratska zajednica BiH zadovoljna je preliminarnim rezultatima, uprkos porazu u Tomislavgradu i Prozoru. Prema preliminarnim podacima, HDZ BiH dobio je načelničke pozicije u većini zapadnohercegovačkih opština, uključujući Stolac, te u pojedinim srednjobosanskim i posavskim opštinama.

Analitičari tvrde da Draško Stanivuković ima šanse da postane političar kakvog u BiH dugo priželjkuju „pod uslovom da ne koketira sa nacionalizmom“. Navode da su birači na ovim izborima kaznili afere i negativne kampanje, posebno na području Sarajeva. Takođe, napominju da bi pobede u utrci za načelničke pozicije bez odgovarajuće podrške u opštinskim većima mogle rezultirati i blokadama.

Politički analitičar Žarko Papić smatra da krupne promene u velikim gradovima znače „pluralizaciju političke scene u RS, ali i u nekim ‘hrvatskim’ područjima, što je veoma važno za celu BiH“.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na lokalnim izborima u BiH 2020. godine glasalo je 50 odsto od 3,2 miliona registrovanih birača. Nakon 12 godina, izbori u Mostaru će, prema ranijoj odluci, biti održani 20. decembra.

Izvor: DW

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare