Izazov za Borisova: Separatisti sa siromašnog severozapada

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SOFIJA

(Euractiv)

Početak bugarskog predsedavanja EU otvorio je i pitanje nekih problema u zemlji, poput nezadovoljstva siromašnog severozapada. Neki iz te oblasti pozivaju na ujedinjenje regiona Severozapad sa Rumunijom ili barem nezavisnost katalonskog stila. Bugarski severozapad je najsiromašniji region Evropske unije.

Severozapad je obično simbol prosperiteta u Evropi ali ne i u Bugarskoj, gde su najbogatiji regioni Sofija (centar-zapad) i priobalni deo na istoku.

Bugarski severozapad uz granicu sa Srbijom na zapadu i Rumunijom na severu zvanično je jedan od najsiromašnijih regiona EU. Ta oblast propatila je više od drugih. U doba komunizma bila je industrijski razvijena a kada je industrije nestalo, nije bilo ničeg da je zameni i ponudi prilike za zapošljavanje.

Mnogi iz tog regiona su ostavili kuće i imanja i napustili Bugarsku. Cele gradove i sela naselili su Romi, još siromašniji deo populacije.

Premijer Bojko Borisov “zaboravio” je da traži posebno finansiranje za taj region kada je imao priliku, kada se radilo na budžetu EU za 2013-20. Da je Borisov tražio od Hermana Van Rompeja milijardu za najsiromašniji region EU, dobio bi ih, piše portal bulgarianpresidency.eu, novinarski projekat koji prati bugarsko predsedavanje EU.

U međuvremenu taj region Bugarske nije privukao ni pažnju tri vlade Bojka Borisova a sredstva EU bila su mala.

Bugarska javna TV Nova izvestila je 4. januara da su građani severozapada Bugarske počeli da skupljaju potpise za referendum i da protestuju. Kažu da im je cilj ili autonomija ili ujedinjenje bugarskog severozapda sa Rumunijom.

Boris Kamenov, koji se predstavlja kao organizator protesta, rekao je da je jedan od motiva protesta i da se region spase od korupcije. Prema njegovim rečima, rumunsko pravosuđe je uspešno u borbi protiv korupcije dok bugarsko nije.

On kaže i da bi, ako region glasa za autonomiju na referendumu, mogli da traže ujedinjenje sa Rumunijom.

U Bugarskoj živi populacija sa rumunskim korenima, kao što i u Rumuniji živi populacija sa bugarskim. Međutim, čini se da referendum koji se predlaže nema veze sa etničkom pripadnošću.

Na pitanje da li će bugarski gradovi Vidin, Montana i Vraca slediti primer Barselone, Kamenov odgovara da je bugarskom severozapadu “potreban neko kao (katalonski lider Karles) Pućdemon”.

Referendum o autonomiji je na dugom štapu. Male su ili nikakve šanse da, čak i ako se prikupi dovoljno potpisa, izlaznost bude validna.

Međutim, Svetoslav Terziev, glavni komentator sajta bulgarianpresidency.eu, rekao je nedavno da, iako nisu svi Bugari spremni za proteste, oni predstavljaju snagu koja može da eksplodira u bilo kom trenutku.

“Zato je Borisov tako uplašen. A ako je on uplašen, ima smisla da se ljudi organizuju”, napisao je Terziev u jednom komenatru.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare