Iz Zoo Planeta spasili sovu koja je zalutala u ventilacioni prostor jedne zgrade

NIŠ

Udruženje Zoo Planet je spasilo sovu koja se našla zarobljena u ventilacionom prostoru stambene zgrade u neposrednoj blizini parka “Čair”.

Pticu je pregledao veterinar i ustanovio da nema povreda, te je ona vraćena u prirodu.                         

Ekipa Zoo Planeta se našla na terenu samo koji minut kasnije nakon što su dobili dojavu  od stanara zgrade koji su primetili sovu  u ventilacionom prostoru koja ne može da raširi krila i oslobodi se.

                            

“Kad smo otvorili kuhinjski prozor čuli smo šuškanje u ventilaciji i primetili preplašenu ali i prelepu sovu. Nismo smeli da joj priđemo jer ima ogromne kandže. Ne znamo koliko je bila u međuprostoru zgrade ali smo odmah zvali Zoo patrolu”, kaže stanarka zgrade u Nišu.

                             Nešto pre 15 časova Udruženju Zoo Planet je stigla dojava o preplašenoj prici koja je zarobljena u ventilacionom otvoru.

                             “Uz odobrenje i saradnju Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine nekoliko volontera i stručnjaka za zaštitu ptica je izašlo na teren i u roku od sat vremena uspešno sproveli akciju spasavanja”, navode iz Zoo Planeta.

                              Pticu je pregledao veterinar i ustanovio da nije povređena, te je vraćena u prirodu gde i pripada.

                               Inače, buljina ili velika ušara vrsta je ptice koja pripada porodici pravih sova i jedna je od najvećih sova na našim prostorima. Ženka može da naraste i do 75cm sa rasponom krila do 188 cm dok su mužjaci nešto manji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare