Iz pozorišta najavljuju šest premijera

LESKOVAC

Narodno pozorište Leskovac planira da u budžetskoj 2022. godini premijerno postavi četiri pozorišna komada na večernjoj sceni i dva na sceni za najmlađu publiku.

Po rečima direktora Dragana Bože Marjanovića radi se o tekstu Dušana Jovanovića „Oslobođenje Skoplja“, koji bi u koprodukciji sa NP Niš režirao Gorčin Stojanović. Zatim, tekst Denisa Kelija „Ljubav i novac“ bi režirao Petar Kaukov, tekst Federika Garsija Lorke „Dom Bernarde Albe“ bi režirao Andrej Cvetanovski. Četvrta premijera biće tekst sa konkursa Sterijinog pozorja za najbolji savremeni dramski tekst, što će biti koprodukcija sa Sterijinim pozorjem. Na dečjoj sceni je tekst Boška Trifunovića „Bajka o caru i pastiru“ reditelja Miodraga Danulovića i tekst Željka Hubača „Razmaženi princ“ reditelja Igora Damnjanovića.

„U planu za 2022. godinu je i obnova dve predstave iz ranijeg perioda, „Ranjeni orao“ na večernjoj sceni i „Tajanstvena fioka“ na dečijoj. Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, planiramo i turneju koja bi obuhvatila pozorišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kako bi, sa jedne strane naše pozorište proširilo svoj uticaj u regionu, ali bi, sa druge strane, i ta pozorišta dovela u Leskovac. Planiramo i učešća na svim relevantnim pozorišnim festivalima na koja budemo selektovani i pozvani. U novembru nas očekuje domaćinstvo na 15. Festivalu predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.“

Budžet narodnog pozorišta za 2022. godinu je 85.190.200 dinara, od čega će na zarade zaposlenih otići 45,2 miliona.

Prati
Obavesti me o
guest

5 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mile
Mile
2 godine pre

Dok političari vode politiku kakvu vode, institucije će biti takve kakve su. Kad direktora postavlja vlast, bez iskustva, onda će takav direktor uništavati tu instituciju i imaće zaštitu od te iste vlasti. Ovo se dogodilo i sa pozorištem. Politika je ušla i kod njih. Uloge se dele “našima”, a da bi dobio ulogu moraš da se učlaniš kod njih, i td. I zbog toga je pozorište tu gde je. Mene to uopšte ne čudi.

Miško
Miško
2 godine pre
Odgovori  Mile

Da ih pregleda tojaga sve! Od pozorište do muzej. Neprirodna selekcija!!!!

Djura Leskovac
Djura Leskovac
2 godine pre
Odgovori  Miško

Ipak, dajmo šansu momku iz Narodnog muzeja.Rano je da ga trpamo u isti koš sa ostalima, bez obzira na to ko ga je predložio i činjenicu da je morao da postane član.
Kad smo već kod članstva, bio je i član DS, i koliko se sećam tada to nije morao. Verovatno se radilo o ubeđenjima. 🙂

Brodvej za naprednjake
Brodvej za naprednjake
2 godine pre

Mocno do jaja, da nema organizovanih odlazaka dece i opstinara naprednjaka, ne bi tri karte trzisno prodao.Toliki je kvalitet koji nase pozoriste nudi…

Djura Leskovac
Djura Leskovac
2 godine pre

Ne znam kako se do sada nije setio da odbornicima naplaćuje ulaznice.
Osim ono malo Šembinih, svi ostali moraju da dođu. 🙂