Iz Ministrstva poljoprivrede najavljuju veći budžet za ruralni razvoj, kad će biti isplaćene subvencije za prošlu godinu ne kažu

BEOGRAD

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da počinje sa izradom Nacionalnog programa ruralnog razvoja za period od 2021-2024. godine, kao i da projektovani nacionalni budžet za realizaciju ciljeva politike ruralnog razvoja za period do 2024. godine iznosi 28,1 milijardu dinara, odnosno prosečno 9,4 milijarde  godišnje.

Prosečni godišnji budžetski izdaci za mere ruralnog razvoja bi, prema ovoj projekciji, bili 16,3 odsto veći u odnosu na period 2018–2020, ističe se u obaveštenju na portalu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Кao i projekcija ukupnog agraranog budžeta, tako i projekcija budžeta za ruralni razvoj i projekcija budžeta po pojedinim grupama mera, mora da se uzme sa rezervom, imajući u vidu očekivane promene u broju korisnika, mogućnost uvođenja novih tipova dopuštenih investicija i druge nepredviđene faktore od uticaja”, napominju u ministarstvu.

U okviru analize postojećeg stanja ističu da taj sektor ima brojne konkurentske prednosti koje bi se mogle iskoristiti za brži rast i razvoj, uključujući bogate zemljišne resurse i raznovrstni biodiverzitet, preferencijalni status na brojnim evro-azijskim tržištima, komparativno niske troškove radne snage i odskora pristup investicionoj podršci za poljoprivredu iz EU fondova.

“Mnogi potencijali su, međutim, neiskorišćeni”, upozoravaju u analizi i skreću pažnju da je doprinos poljoprivrede ekonomskom rastu i razvoju Srbije značajan.

“Sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva formira oko 7,5 odsto bruto dodate vrednosti i zapošljava oko 15 odsto radne snage, doprinoseći zajedno sa prehrambenom industrijom, industrijom pića i industrijom duvanskih proizvoda, ukupnom izvozu sa oko 19 odsto”, navodi se u analizi.

Ukazuju se i da opada broj zaposlenih u poljoprivredi i njihov udeo u ukupnoj zaposlenosti, i da je od 2015. do 2020. godine broj zaposlenih u poljoprivredi  manji za 15,3 odsto, a udeo u ukupnom broju zaposlenih za oko pet procentnih poena, pre svega zbog nepovoljnih demografskih trendova, ali i dužeg školovanja i rasta ponude radnih mesta u drugim sektorima.

Napominju da poljoprivredno-prehramebni sektor ostvaruje pozitivan spoljnotrgovinski saldo, značajno doprinoseći uravnoteženju ukupnog spoljnotrgovinskog bilansa.

“Spoljnotrgovinski saldo sektora je u 2020. godini dostigao 1,612 milijarde evra, što je rekordna ostvarena vrednost”, ističe se u analizi .

Ministarstvo poljoprivrede nije saopštilo kada će biti isplaćene subvencije za prošlu godinu poljoprivrednim proizvođačima. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare