Iz gradskog budžeta 31.000 evra za sufinanisiranje projekta muzeja

LESKOVAC

Današnja 95. sednici Gradskog veća imala je samo jednu tačku: predlog rešenja kojim se Narodnom muzeju Leskovac odobravaju novčana sredstva na ime sufinansiranja aktivnosti odobrenog projekta „Heterotopija“ u okviru IPA prekogranične saradnje Srbija – Bugarska.

Obrazlažući predlog direktorka Narodnog muzeja Mira Ninošević je rekla su u oblasti održivi turizam Narodnom muzeju odobrena sredstva za realizaciju projekta „Heterotopija“ u partnerstvu sa bugarskom opštinom Botevgrad.

„Projekat će se realizovati 2019. i 2020. godine, a opšti cilj projekata je postizanje uravnoteženog i održivog razvoja pograničnog regiona između Bugarske i Srbije kao deo evropskog prostora. Projekat će doprineti oživljavanju graničnog područja, Leskovca i Botevgrada uz korišćenje starih i stvaranje novih kapaciteta, promociju, razvoj i realizaciju zajedničkih turističkih paketa usluga i jačanje prekogranične saradnje. Pored toga, projekat se fokusira na promociju razvoja održivog turizma. Prva aktivnost projekta je rekonstrukcija hola, informacioni centar za posetioce, uklanjanje prepreka za osobe sa invaliditetom. Druga aktivnost je digitalizacija stalne postavke za očuvanje kulturne baštine generacijama i turističko, kulturno-istorijska promocija gradova. Treća aktivnost je muzejski trg, Lapidarijum koja ima za cilj da pokaže bogatu istoriju Leskovca građanima i turistima kroz stalnu izložbu pod otvorenim nebom.“

Ukupna vrednost projekta je 207.526,33 evra, a potrebno učešće lokalne samouprave u vrednosti od 15%, odnosno 31.128,95 evra su većnici odobrili.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o