Istraživanje: Zabrinjavajući položaj mladih, više od polovine njih želi da ode iz Srbije

BEOGRAD

Položaj mladih u Srbiji je u najmanju ruku zabrinjavajući, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) Samedin Rovčanin na predstavljanju istraživanja o položaju mladih, a povodom Međunarodnog dana mladih.

On je ukazao da se loš položaj mladih u Srbiji beleži i pored razvijenog institucionalnog okvira za pitanja mladih. Jedan od autora istraživanja Boban Stojanović naglasio je da je istraživanje rađeno od maja do juna ove godine, na uzorku od 1.219 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina. On je konstatovao da 63,6 odsto mladih iz ovog istraživanja živi u porodičnom stanu, a da manje od 10 odsto ima svoj stan. Takođe je konstatovano da 63,5 odsto mladih iz ovog istraživanja ne zarađuje, a da samo 4,8 odsto ima platu veću od 80 hiljada dinara. 

Generalni sekretar KOMS Stefan Đorđević upozorio je da je samo 0,09 odsto budžeta Srbije namenjeno za mlade, a da 34 odsto opština u Srbiji uopšte ne izdvaja sredstva za mlade. Istraživanje je pokazalo da čak 77 odsto mladih u Srbiji smatra da izbori nisu bili fer, dok 76 odsto mladih ne veruje političarima. Kako je istaknuto, ohrabruje podatak da je ove godine u parlamentu 28 mladih poslanika, što je znatno veći broj u odnosu na prethodne sazive. Interesantno je da nijedna institucija u ovom istraživanju nema veću ocenu od 3, iako i dalje najviše ocene imaju vojska i crkva. Nosioci političkih funkcija – ministri, predsednici Vlade, Skupštine i Republike imaju najslabije ocene. 

Od ličnosti samo patrijarh Irinej ima ocenu iznad 2 u ovom istraživanju. Kada se govori o Evropskoj uniji, 46 odsto ispitanika ne podržava ulazak Srbije u EU, dok se za ulazak u EU zalaže 33 mladih ispitanika. Prema ovom istraživanju, Srbija bi u spoljnoj politici trebalo da se okrene Rusiji (30 odsto), EU (21 odsto), Kini (13 odsto), a SAD (dva odsto). Ulazak Srbije i bilo kakvu saradnju sa NATO ne podržava 59 odsto ispitanika, dok ulazak u ovaj vojni pakt podržava samo šest odsto ispitanika. Prema zvaničnim statističkim podacima, u Srbiji je nezaposleno oko 104 hiljade mladih, što je oko 20 odsto nezaposlenih, i to je smanjenje u odnosu na prethodne godine, iako je konstatovano da veliki broj mladih ljudi nije na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a jedan broj mladih svake godine ode iz zemlje. Prema ovom istraživanju, 53 odsto ispitanika bi otišlo u inostranstvo, i to pre svega iz ekonomskih razloga, što je smanjenje u odnosu na neke prethodne godine. U KOMS ovaj pad objašnjavanju uticajem pandemije virusa korona na putovanja i mogućnosti zapošljavanja u inostranstvu.

Ključni nalazi istraživanja su:

 • Da mladi uopšte nemaju uticaja na političke procese i odluke misli 53,5%.
 • Kao jedan od najvećih problema, 55,1% mladih je navelo mali uticaj na donošenje odluka.
 • Pored niskog poverenja mladih u institucije, mladi imaju izuzetno nizak stepen poverenja u političare, čak 76,% mladih ne veruje političarima.
 • Da izbori u Srbiji nisu slobodni i fer misli 77% mladih.
 • U odnosu na prethodne godine, došlo je do porasta poverenja mladih u demokratiju: 45% misli da demokratija jeste najbolji oblik vladavine, 29% misli da nije, dok 26% ne zna.
 • Čak 56% mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa i lider koga će narod slediti.
 • Došlo je do porasta nepoverenja mladih u EU: 46% mladih ne podržava ulazak Srbije u EU.
 • Najviše mladih, čak 36,3% smatra da Srbija treba da nastavi rad na povlačenju priznanja Kosova dok 20,6% mladih smatra da je potrebno raditi na pomirenju između Srba i Albanaca, a pitanje statusa Kosova ostaviti za kasnije.
 • 59% mladih smatra da Srbija ne treba da ima bilo kakvu saradnju sa NATO.
 • Fizičkom i verbalnom nasilju bilo je izloženo 64,5% mladih osoba u Republici Srbiji.
 • Kada je reč o merama ograničenja kretanja i okupljanja, 41% mladih smatra da su bile stroge koliko je trebalo dok 39% mladih smatra da su bile previše stroge.
 • Komunikaciju državnih funkcionera prema građanima čak 35,9% mladih vidi kao jako lošu.
 • Da se odseli iz Republike Srbije planira 53% mladih.

Rezultati istraživanja su pokazali da više od polovine mladih želi da se uključi u donošenje odluka, ali smatra da nema trenutno nikakav uticaj na odlučivanje. Zainteresovanost mladih je porasla za čak 15% u odnosu na prethodnu godinu. U odnosu na ranije godine, veći procenat mladih smatra da je demokratija najbolji oblik vladavine.

Izvor: FoNet/KOMS

Foto: Pixabay (ilustracija)

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x