Istraživanje: Stanovnici na jugu i jugozapadu Srbije smatraju da nisu bezbedni

LESKOVAC-VRANJE-NOVI PAZAR

 

U odnosu na period od pre četiri godine, povećao se broj stanovnika na jugu i jugozapadu Srbije koji se u mestu u kome žive osećaju nebezbedno, dok se broj gradjana koji se osećaju potpuno bezbedno smanjio.

Na pitanje zbog čega se osećate nebezbedno, veliki broj stanovnika odgovorio je zbog loše infrastrukture, odnosno zbog neosvetljenih ulica, nebezbednih saobraćajnica i zbog rupa na putevima.

Medjutim, bilo je i onih koji su rekli da psi lutalice čine da se osećaju nebezbedno, a potom  narkomanija i loši medjuljudski odnosi, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Agencija za istraživanje javnog mnjenja CeSID i Razvojni program Evropski PROGRES.

Istraživanje je sprovedeno u 34 opštine na jugu i jugozapadu Srbije, krajem prošle godine.

Procentualno, veliki broj stanovnika smatra i da lokalna samouprava ne čini dovoljno kako bi podstakla razvoj privatnog preduzetništva, naročito u oblasti obezbedjivanja početnog kapitala, a što se tiče privredne oblasti koja treba da bude osnov budućeg ekonomskog razvoja opštine, skoro 45 odsto gradjana, odabralo je poljoprivredu i pomoć poljoprivrednicima.

Kada je u pitanju politička situacija, gradjani južnih i jugozapadnih opština veruju da se situacija u njihovim opštinama, baš kao i u državi, nije znatno promenila u odnosu na 2013. godinu, ali govoreći o ekonomskoj situaciji, primetili su poboljšanje.

Takodje, na sličan način ocenili su i zainteresovanost opštinskih službenika za pružanje boljih usluga, kao i rad opštinskih službi u celini, zadržavajući i dalje prosečnu ocenu koja je ispod tri.

Iako je poverenje u gradonačelnika ocenjeno visokom ocenom, isto se ne može reći i za Skupštinu grada, baš kao i za Gradsko veće.

Veliki broj stanovnika na jugu i jugozapadu Srbije je na pitanje da li opštinske službe funkcionišu bolje, isto ili lošije u odnosu na period od pre tri godine, odgovorio isto.

Na pitanje koliko brzo, u opštini, možete da obavite nešto kada odete, gradjani su uglavnom davali odgovor mora da se pričeka, ne može sve odmah da se obavi, ali je prihvatlljivo, a kao najveću prepreku u komunikaciji sa opštinskom administracijom navodili su upravo dokumentaciju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare