Istraživanje o dužini zaštitnog uticaja vakcine i u Leskovcu i Vranju

LESKOVAC-VRANJE-BEOGRAD

Istraživanje o tome koliko dugo štite vakcine protiv kovid-19 biće sprovedneo u 14 gradova a među njima su Leskovca i Vranje.

Ovo istraživanje je najavila profesorka Medicinskog fakulteta Ljiljana Marković Denić.

Po njenim rečima u istraživanu će učestvovati 1.000 ispitanika, a  radiće se ispitivanje nivoa antitetala i celularnog imuniteta.

U pitanju je velika nacionalna studija, a ispitanici učestvuju dobrovoljno i kod njih će se pratiti dinamika antitela čitavu godinu, odnosno u četiri navrata uzimaće se nivo antitela.

Prema njenim rečima, slučajnim izborom odabrano je 14 gradova – u zapadnoj Srbiji Kraljevo, Kruševac, Šabac, u istočnoj Srbiji Zaječar, Vranje, Leskovac, nekoliko domova zdravlja u Beogradu i Vojvodini.

Objasnila je kako će to izgledati – kada osoba dođe da primi vakcinu, prvu dozu, pitaće se da li želi da učestvuje u studiji – prvi uzorci uzimaće se u domovima zdravlja, 15 dana posle druge doze u nadležnom zavodu za javno zdravlje, pratiće se posle šest meseci i godinu dana.

“Moći ćemo da sagledamo dinamiku imuniteta posle vakcinacije”, rekla je Marković Denić za RTS.

Dodaje da je studiju odobrila Vlada Srbije, nosilac studije je Medicinski fakultet u Beogradu, a učestvuje Institut za primenu nuklearne energije, Batut i domovi zdravlja

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare