Istrage napada na novinare nisu prioritet u zemljama Zapadnog Balkana

BEOGRAD-SARAJEVO-SKOPLJE-PODGORICA-PRIŠTINA

Mreža SafeJournalists saopštila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, da je odluka o obeležavanju tog datuma doneta 2013. godina, a da sedam godina kasnije Zapadni Balkan ne vidi stvarni razvoj istraga o novinarima koji su ubijeni ili su bili na meti.U Bosni i Hercegovini u slučaju pokušaja ubistva Vladimira Jovanovića, počinilac je osuđen na sudu, ali u drugim zemljama regiona mnogi slučajevi ostaju nerešeni, navodi se u saopštenju, koje je medijima u Srbiji prosledilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). 

U Crnoj Gori je osuđen saučesnik za ubistvo Duška Jovanovića (2004), ali oni koji su naredili i organizovali ubistvo ostaju nepoznati, a u slučaju pucanja na Oliveru Lakić, nakon inicijalnih informacija da je osoba koja je pucala identifikovana 2019. godine, vlasti su ućutale i nije postignut nikakav napredak u istrazi.

 U Srbiji su ubistva Radislave Dade Vujasinović (1994) i Milana Pantića (2001) i dalje u predistražnoj fazi, dok se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije (1999) bliži kraju. Istraga o pokušaju atentata na pokojnog Dejana Anastasijevića 2007. godine nije dala rezultata, a suđenje za podmetanje požara u kući Milana Jovanovića (2018) i dalje je u toku. Iako je 2017. godine glavni tužilac Kosova imenovao tužioca-koordinatora koji će slediti tragove za četiri slučaja nestalih novinara i dvanaest slučajeva ubijenih, oni i dalje nisu rešeni. 

U Severnoj Makedoniji se broj napada na novinare u odnosu na 2019. utrostručio (sa četiri na 14), a više od polovine napada bilo je na novinarke. 

“Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana”, navodi se u saopštenju Mreže koju čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, NUNS i Sindikat medija Crne Gore.

IzvorFoNet

Foto: Pixabay

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare