Istraga protiv Albanca uhapšenog zbog terorizma

VRANJE-BUJANOVAC

Tužilac za organizovani kriminal doneo je naredbu o sprovođenju istrage protiv A. B, rođenom u Podujevu, koji je uhapšen u Bujanovcu zbog sumnje da je izvršio krivično delo terorizam, prenosi Tanjug.

Foto: Bia.gov.rs

Foto: Bia.gov.rs

Kako se navodi, A. B, koji je državljanin Srbije, organizovao je kriminalnu grupu čiji su pripadnici postali za sada više neidentifikovanih NN lica iz Srbije i drugih država u okruženju.

On je u periodu od početka godine do 27. decembra organizovao nabavku veće količine vatrenog oružja, municije, eksplozivnih materija i mlinsko-eksplozivnih sredstava, a koje je zajedno sa drugim NN pripadnicima organizovane kriminalne grupe prenosio u za to unapred pripremljenim vozilima.

Oružje su pripadnici grupe skladištili na skrivenim lokacijama, a potom bi osumnjičeni A. B. pronalazio kupce, a pripadnici ove organizovane kriminalne grupe su deo oružja transportovali do kupaca u centralnom delu Srbiji i AP KiM, kao i u zemlje u regionu i Zapadnoj Evropi, radi njihove prodaje.

Osumnjičeni A. B. je nakon prethodnog dogovora sa za sada neidentifikovanim kupcima dana 27. decembra 2022. godine zajedno sa drugim osumnjičenim licima, sa nepoznate lokacije na teritoriji Srbije u prepodnevnim časovima preuzeo veće količine vatrenog oružja, municije, eksplozivnih materija i mlinsko-eksplozivnih sredstava koje su spakovali u jednu veću torbu crne boje, koje je osumnjičeni po unapred pripremljenom planu prevezao na područje Bujanovca, sa namerom predaje NN kupcima.

Torbu je u Bujanovcu smestio u prtljažnik motornog vozila marke “BMW”, koje je po njegovom nalogu istog dana dovezao NN pripadnik grupa sa namerom da se u pogodnom trenutku izvrši primopredaja sa NN kupcima, a koja je sprečena hapšenjem A. B.

U prtljažniku je pronađeno osam automatskih pušaka, jedna malokalibarska puška sa optikom i prigušivačem, automatski pištolj “škorpioni” sa prigušivačem, dvanaest okvira za automatske puške, jedan tromblonski nastavak za automatsku pušku, tri tela bombe M 75, crne boje, tri upaljača sa kašikom i osiguračem za bombe M 75 i 272 komada municije različitog kalibra.

Nakon saslušanja tužilac za organizovani kriminal predložilo je sudiji za predthodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu da se A. B. odredi pritvor.

Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, UKP i SBPOK Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, u koordinisanoj akciji uhapsili su prekjuče u Bujanovcu A. B, albanske nacionalnosti.

Izvor: OK Radio

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare