Istorijski filmovi učenika „Bubanjskih heroja“

NIŠ

Osnovna škola ,,Bubanjski heroji” iz Niša već duži niz godina sa učenicima ekranizuje značajne teme iz srpske istorije, kroz korelaciju predmeta na časovima sekcija i dodanih aktivnosti učenika. Ove filmove su priredili učenici sa nastavnikom istorije Đorđem Bojanićem, đakonom Dejanom Jovanovićem, veroučiteljem i nastavnicom muzičke kulture Jovanom Đokić.

                                  „  Na ovaj način jačamo rodoljublje i nacionalni ponos kod učenika, koji je jako potreban. Naša je obaveza i dužnost da našu decu vaspitavamo u duhu vere koju su nam Sveti Sava i ostali srpski svetitelji ostavili u amanet i utemeljili nam Svetosavski put“, kaže nastavnik istorije u OŠ „Bubanjski heroji“ Đorđe Bojanić i dodaje:

                                 „Dok nam srpska istorija ne bude prioritet i dvogled, dok ne počnemo da učimo iz nje i sagledavamo budćnost i razumemo opasnost, biće teško po nas, a ako je razumemo, videćemo i budućnost kao što iz nje vidimo prošlost, tako ćemo sagledati i opasnost. Takođe moramo poštovati sve druge različitosti, pripadnosti i verska opredeljenja i nacionalne manjine. Mi moramo učiti i iz sopstvenih grešaka“, naglašava Đorđe Bojanić.

                                  Učenici OŠ „Bubanjski heroji“ istorju izučavaju na pomalo neoničan načan, pretvarajući značajne datume u dokumentarne filmove. To je učinjeno i sa Danom srpskog jedinsrva, slobode i nacionalne zastave koji se obeležava 15.septmbra.

                                  „Učenici i nastavnici obeležili su po drugi put Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, sotom koji  je naš doprinos očuvanju ovog datuma. Ove godine 15. septembra  planiramo da snimimo dokumentarac o značaju Srpske zastave i nacionalnog jedinstva, scenario je u izradi a sa realizacijom krećemo od početka nove školske godine“, naglašava Đorđe Bojanić.

                                      Na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete je  preporučilo  školama da prvi školski čas 17. marta 2023. godine posvete  događajima koji su se desili od 17. do 19. marta 2004. god na Kosovu i Metohiji.

                                      „Tako smo i krenuli u realizaciju dokumentarnog filma, pokušali smo da  zaokružimo celinu i približimo učenicima pogrom i stradanja Srba 17. marta 2004. na Kosmetu. U ovom trenutku bitno je da svi moramo biti svesni koliko je važno negovanje kulture sećanja na sopstvene žrtve i pogrom“, objašnjava profesor istorije Đorđe Bojanić.

                                      Povlačenje srpske vojske preko Albanije  je tema koja nije dovoljno obrađena na časovima istorije znog raspusta koji je ove godine usledio dve nedelje ranije pre regularnog završetka školske godine.

                                       „Sa učenicima je to nadoknađeno tako što  period do 20. juna iskoristili da odradimo ovu temu na časovima dodatne aktivnosti. Ovaj deo srpske istorije nažalost od pre dve godine uči se na kraju školske godine u sedmom razredu. Film je odrađen kroz korelaciju predmeta istorija, veronauka i muzička kultura“, naglašava Đorđe Bojanić.

                                       OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša je već duži niz godina u međunarodnom projektu iz predmeta istorije i veronauke sa  školama iz Ruske Federacije, koje predvodi profesor istorije Đorđe Bojanić i veroučitelj đakon Dejan Jovanović. Plod te zajedničke saradnje su dvadesetak tematskih dokumentarnih filmova, sa čime se ponosimo. U toku proteklih  godina  zajedno, svako na svoj način, radilo se na izradi dokumentarnih filmova, koji su titlovani i za ruske đake i rusku publiku. (kraj) VP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare