Istorijski arhiv renovirao prostor za nov depo

VRANJE

Javnu ustanovu Istorijski arhiv „31. januar“ u Vranju, u četvrtak, je posetila zamenica gradonačelnika Zorica Jović. Ona je obišla i  prostor renoviranog depoa ove ustanove kulture.

Radi se o prostoru koji je pre dve godine pripao Istorijskom arhivu i sada se privodi nameni.

„Renovirani prostor je 192 kvadratna metra i fizički je povezan sa postojećim depoom ove ustanove. Radovi su finansirani sredstvima iz budžeta grada Vranja, u iznosu od 3 miliona dinara. Istorijski arhiv „31. januar“ je javna ustanova čiji je osnivač grad Vranje, ali koji radi u interesu čitavog regiona tako da se u depou smešta građa iz celog okruga. Svedoci smo činjenice da se Istorijski arhiv već duži vremenski period suočavao sa problemom nedostatka prostora za depo, tako da će stavljanje u funkciju ovog novog dela biti od velikog značaj. Gradsko rukovodstvo i lokalna samouprava se trude da se maksimalno ispoštuju svi uslovi koji su zakonom precizirani i da se Istorijskom arhivu obezbede uslovi za adekvatno i pravilno čuvanje građe“, rekla je zamenica gradonačelnika Jović.


Ona je podsetila da su, pored ova 3 miliona koja su izdvojena za rekonstrukciju i adaptaciju ovog dela depoa Istorijskog arhiva, nedavno iz budžeta izdvojena i sredstva za sanaciju Pribojčićeve kuće, kako bi se taj objekat koji ima veliku ulogu i značaj u kulturi grada Vranja očuvao. Jović je rekla da su u toku i pripreme za sanaciju krova Haremluka kako bi se zaštitio od urušavanja.

Direktor Istorijskog arhiva Borivoje Manasijević je izjavio da će od 17. decembra već početi realizacija drugog projekta koji je povezan sa ovim i podrazumeva izmeštanje fiksnih polica za arhivsku građu iz starog dela depoa.

Istorijski arhiv osnovan je na sednici Narodnog odbora sreza Vranje 31. marta 1962. godine. Tokom svoje istorije menjao je ime da bi  1979. dobio naziv „31. januar“, kada je Vranje oslobođeno od Turaka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare