ISTORIJSKA GRAĐA NAJZAD NA SIGURNOM

 

LESKOVAC

Završeni su radovi na drugoj fazi adaptacije Istorijskog arhiva, i to zamena stolarije, rekonstrukcija fasade, zamena oluka, uređenje dvorišta. Za ove radove, koje je izvela firma „Građevinar“, iz gradske kase izdvojeno je milion dinara, dok je sama ustanova uložila još 300.000 dinara.

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, koji je obišao ovu ustanovu povodom završetka radova, podsetio je da je prošle godine grad imao još jedno značajno ulaganje u adaptaciju Istorijskog arhiva. U toj prvoj fazi sanirana je vlaga u depoima, zamenjena je dotrajala krovna konstrukcija, deo stolarije, i rekonstruisana je fasada, u šta je uloženo 2 miliona dinara.

Leskovac Istorijski arhiv 1

-Sada imamo potpuno uređenu zgradu Istorijskog ariva, adaptiranu za čuvanje izuzetno važne građe koja je ranije bila podložna stalnim oštećenjima zbog loših uslova u samom objektu. Svesni smo koliko je značajno očuvati stara dokumenta, od 100 pa i 200 godina, rekao je Cvetanović i pobrojao ulaganja koje je lokalna vlast, posle višedecenijskog zastoja,  imala u institucije od kulturnog i istorijskog zančaja – Narodno pozorište, bioskop, LKC, domovi kulture.

-Uređenje spoljašnosti zgarde jeste važno, ali je nama mnogo bitnije ono što smo uradili na zaštiti arhivske građe, ugradnja vatrootpornih ormana, sancija vlage u depoima, rekla je direktorka ove ustanove Marija Lazarević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare