Investicije u distributivnu mrežu u Leskovcu: Nove trafostanice i obnovljena mreža za stabilan napon

LESKOVAC

U Leskovcu se priprema izgradnjа četiri nove trafostanice i na većem broju lokacija se rekonstruiše niskonaponska mrežu čime se osigurava stabilno napajanje električnom energijom za Leskovčane.

– Zbog velikog broja zahteva za napajanje električnom energijom stambenih objekata na teritoriji Leskovca pripremamo izgradnju četiri trafostanice na distributivnoj mreži. Gradićemo TS naponskog nivoa 10/0,4 kV „Ljube Nenadovića“, „Vasa Pelagić 2“, „Bratmilovce 5“ i „Industrijska“, što će obezbediti dovoljne kapacitete za priključenje novih korisnika – rekao je Miroslav Dočić, direktor Elektrodistribucije Leskovac.

U toku je i kampanja za masovnu obnovu niskonaponske mreže u okviru koje će biti investirano oko 300 miliona dinara u zamenu stubova i kablova.

– Pokrenuli smo rekonstrukciju mreže da bi unapredili kvalitet snabdevanja električnom energijom korisnika na teritoriji Elektrodistribucije Leskovac, koja pokriva šest opština u Jablaničkom i dve opštine u Pčinjskom okrugu, kao i deo teritorije opštine Prokuplje. Do sada su završeni radovi na 17 lokacija vredni 40 miliona dinara – rekao je Dočić.

Novi stubovi i ugradnja samonosivog kablovskog snopa znači stabilnije napajanje, manji broj prekida i eventualnih padova napona u budućnosti, čak i za vreme jačih vetrova i većih snežnih padavina.

Na teritoriji Leskovca uspešno su završeni projekti izgradnje elektroenergetskih objekata za priključenje na mrežu novog gradskog stadiona „Dubočica“ i novootvorene turske fabrike „Erenli“. Pored toga, završavaju se radovi i na izgradnji novih objekata za povećanje snage za napajanje električnom energijom južnokorejske fabrike „Jura“ u Leskovcu. U toku je izrada dokumentacije za izgradnju kablovskog voda 10 kV „Kompred polje – Berza 1“.

– Novi vod stvara uslove za dalji razvoj industrijske zone Leskovca i otvaranje radnih mesta jer će povećati elektroenergetski kapacitet za priključenje novih korisnika – naglasio je Dočić.

U okviru modernizacije mreže na teritoriji grada Leskovca sve trafostanice 35/10 kV uvedene u sistem daljinskog upravljanja.

– ED Leskovac, kao ogranak Elektrodistribucije Srbije nastaviće ulaganja u obnovu i poboljšanje distributivne mreže. Planiramo zamenu oba transformatora u TS 110/35 kV „Leskovac 1“ i nastavak njene kompletne rekonstrukcije, kao i kompletiranje dalekovodnih polja 110 kV i rekonstrukciju relejne zaštite u trafostanici 110/10 kV „Leskovac 6“. Započećemo i pripremu dokumentacije za novu TS 110/10 kV „Leskovac 5“, a za unapređenja snabdevanja korisnika i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda predviđena je rekonstrukcija dalekovoda 10 kV „Velika Biljanica – Jašunja“, kao i ogranaka dalekovoda za Navalin i Zlokućane – zaključio je Dočić.

Težak teren

Da zaposleni u ED Leskovac imaju veoma težak i odgovoran zadatak govore podaci da se brinu o više od 1.700 trafostanica i 7.000 km distributivne mreže. Gotovo 50 odsto te teritorije je brdsko-planinsko područje sa teško pristupačnim i šumovitim terenom. (kraj)ED/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare