Integral „Vekovnika“

LESKOVAC

Objavljivanje prvog integrala serijala “Vekovnici” pod nazivom “Život i smrt” bilo je povod za organizovanje izložbe i promocije posvećenih ovoj publikaciji u Opštinskoj biblioteci u Varvarnu 2. oktobra 2020. godine. U pitanju je izdanje koje u sebi sadrži prva dva albuma “Vekovnika” po scenariju Marka Stojanovića, od kojih je prvi potpuno iznova nacrtan od strane Marka Nikolića, učenika leskovačke škole stripa sa gotovo dvocifrenim stažom rada za jednog od najvećih francuskih strip izdavača, “Soleil”. Na izdanju je sem njega sarađivala i ekipa crtača sastavljena od autora iz Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije poput Dejana Nenadova, Tihomira Čelanovića, Aleksandra Sotirovskog, Dalibora Talajića, Velibora Stanojevića, Denisa Dupanovića, Aljoše Tomića, Dana Ianoša i drugih. Moderator promocije bio je direktor biblioteke, proslavljeni karikaturista Goran Ćeličanin, kome je ovom prilikom i uručna nagrada Miodrag Veličković Mivel za satiričan strip.

Pomenutu nagradu je Ćeličanin osvojio na 22. Balakanskoj smotri mladih strip autora održanoj u jeku vanredne situacije 14-16. avgusta u Leskovcu, ali mu je zbog izostanka svečanog otvaranja zbog mera bezbednosti  uručena ovom prilikom, što je on iskoristio kao povod da istakne da je izložba i promocija “Vekovnika” prvo dešavanje otvoreno za javnost u Opštinskoj biblioteci Varvarini posle vanrednih mera. Promocija je protekla izuzetno uspešno, uz brojna pitanja zainteresovane publike, o čemu svedoči činjenica da je trajala bezmalo 2 sata! ” Na pitanje kako i zašto je nastalo ovo izdanje, Stojanović kaže sledeće: “Do integrala “Vekovnika” došlo je na insistiranje publike. Naime, serijal se objavljuje od 2007. godine, i prvih albuma jednostavno više nema ni za lek, za razliku od nove publike koja je u međuvremenu stasala, i koja bi htela da počena da prati serijal ispočetka. Naravno, to je bila i prilika da se neke stvari osveže, dotereraju, pa je tako ovom prilikom urađen rimejk prvog albuma. Rekacije su, za sada, izuzetno pozitivne, kako na taj potez, tako i na pojavu ovog integrala.”

Predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović je kreator serijala “Vekovnici” koji je objavljen u desetak evropskih zemalja i više puta uvršten  u izbor najboljih stripova na svetu. Izdanje “Život i smrt” objavljene je uz podršku grada Leskovca i izdavača „Darkwood“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare