Inkluzija kroz zdrav život i sport

NIŠ

Pravno- poslovna škola u Nišu domaćin je učenicima iz dve škole u Portugaliji, škole Turske i Makedonije a u okviru Erazmus projekta „Inkluzija kroz zdrav život i sport“. 

Oni će u Nišu učestvovati u radu radionice u okviru programa „Mladi, zdravlje i ishrana“. Iz svake škole je stiglo po pet učenika sa dva profesora.     

„ Pravno-poslovna škola je uvek promovisala zdrav život bez obzira na uslove u kojima  radi, imamo i izuzetne sportiste u školi što je samo plus kada govorimo o zdravom životu mladih. Uključivanje dece sa hendikepom u sportske aktivnosti i vođenju zdravog života je prioritet kome težimo u školi“, kaže Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole u Nišu.

      Dodaje da kroz radionice  koje su organizovane za sve učesnike projekta đaci mogu naučiti puno toga novog , videće kako se to radi u drugim sredinama i drugim školama. U svakom slučaju, dodaje Gavrilović, postaće bogatiji za nova iskustva  koja mogu da primene u svakodnevnom životu.

    „Posebno mi je zadovoljstvo što posle nekog zastoja od skoro dve godine nastavljamo sa projektima koje smo započeli i okončaćemo ih do kraja“, ističe Gavrilović.

     Žuana Kosta je u kolicima i učenica  iz jedne od portugalskih škola. Kaže da joj se dopada Srbija i da je jako lepa zemlja.

     „Drago mi je da sam ovde sa drugovima iz Portugalije i sa vršnjacima iz drugih zemalja. Mislim da ću naučiti puno novih stvari o drugim zemljama“, kaže Žuana koja je u Srbiju doputovala sa majkom i ličnim pratiocem.

    Prema rečima Eduarde Alvas, direktorke jedne škole u Portugaliji u svaku mobilnost bude uključen i po jedan učenik sa invaliditetom.

     „To je način na koji se oni uključuju u rad sa ostalim učenicima. U projektima koje realizujemo oni su ativno uključeni u ceo taj proces. Učestvuju i na paraolimpijskim sportskim igrama koje škole organizuju i tako dobijaju šansu da se dokažu i na sporskim terenima“, objašnjava  Eduarda Alvas.

    Cilj projekta je, prema rečima Milice Mladenović, profesorke engleskog jezika i koordinartora u ovom projektu, da učenici usvoje stav koji se odnosi na to da hrana koju jedemo doprinosi njihovom kvalitetnijem životu, a projektom su obuhvaćena i deca sa invaliditetom.

   „Cilj projekta je da u celu priču uključimo sve učenike uključujući i one koji su sa invaliditetom. Sa druge strane inkluzija može da bude i socijalna, da dete dolazi iz  manjinskih grupa, da je iz siromašne porodice, da do sada nije putovalo i da se zbog nečega oseća drugačijim od ostalih učenika. Kroz ovaj program želimo da  im pomognemo da postanu uključeni u sve aktivnosti sa ostalim  vršnjacima. Akcenat smo stavili na zdravlje mladih, na ishranu i sport kao aktivnost koja doprinosi kvalitetnijem životu“, ističe Milica Mladenović.

   Ona dodaje da su Erazmus projekti u kojima škole učestvuju od značaja ne samo za škole već u prvom radu za učenike uključujući i njihovu mobilnost.

    „Primera radi škole koje su sada naši gosti, u prvom redu ove iz Portugalije, vrlo aktivno učestvuju u projektima. Školi iz Felgarisa trenutno realizuje 11 projekta i očekuje da joj se odobre još četiri, dok ova druga škola realizuje četiri Erazmus projekta“, ističe Milica Mladenović.

    Učenici iz Portugalije, Turske i Makedonije će pored Niša posteti i Sokobanju a boraviće i na Staroj planini.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare