Inicijative mladih za ljudska prava Srbije i Kosova: Povući tužbe protiv Dragice Gašić

PRIŠTINA

Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova i Fond za humanitarno pravo Kosovo pozvali su danas lokalne vlasti Đakovice da povuku tužbu protiv Dragice Gašić i olakšaju njen povratak u tu opštinu, prenela je danas Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije.

Kako se navodi, opština Đakovica je 6. jula podnela tužbu Osnovnom sudu u Đakovici, a predmet tužbe je “Zahtev za poništenje ugovora o iznajmljivanju stana uz zahtev za privremene mere”. U isto vreme, opština je zatražila da se tuženoj dodeli privremeni pravni zastupnik pošto nije poznato njeno mesto stanovanja.

Te dve organizacije su ukazale da je to u suprotnosti sa zakonima i Ustavom Kosova, u kojem se navodi da Kosovo promoviše i olakšava bezbedan i dostojanstven povratak izbeglica i interno raseljenih lica i pomaže im da povrate svoju imovinu i lične stvar.

Iz Inicijative poručuju da Dragica Gašić poseduje neophodnu dokumentaciju kojom se potvrđuje njeno pravo na korišćenje imovine koje joj je dodeljeno odlukom kosovske Agencije za verifikaciju imovine 9. juna.

Tom odlukom Agencija je oslobodila njen stan, udaljavajući porodicu koja je u njemu stanovala, kako bi omogućila povratak Dragice Gašić u svoju stambenu jedinicu.

Inicijativa i Fond smatraju da je preduzimanje pravnih radnji zbog dolaska Dragice Gašić u suprotnosti sa demokratskim i multietničkim duhom Kosova i da ne doprinose procesu suočavanju sa prošlošću, jer je ona postupila u skladu sa postupkom za povratak. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare