Informativni dan o programu Kreativna Evropa za ustanove i pojedince iz kulture

LESKOVAC

U Leskovačkom kulturnom centru, Kultura Desk Kreativna Evropa Srbija organizovala je danas „Informativni dan“ o programu Evropske unije, „Kreativna Evropa“.

Sa budžetom od 1,46 milijardi evra, program Kreativna Evropa, kao glavni program Evropske komisije za podršku sektoru kulture i audiovizuelnim delatnostima, pre svega, podržava inicijative sektora koje promovišu evropsku saradnju, književno prevodjenje i stvaranje mreža i platformi.

U cilju informisanja javnosti, rukovodilac Deska, Dimitrije Tadić, govorio je danas o konkursnoj proceduri i o tome kako na najlakši način obezbediti finansijska sredstva iz ovog programa EU.

Istovremeno, na skupu, naglašene su i aktivnosti Deska, usmerene ka jačanju kapaciteta domaćih ustanova i organizacija u oblasti medjunarodne saradnje.

„Postoje nedoumice naših profesionalaca u kulturi, kada su evropski fondovi u pitanju, zato što su te procedure prosto drugačije od onih koje postoje na nacionalnom nivou, tako da je zadatak naše kancelarije da pomognemo ustanovama i organizacijama da učestvuju u programu, a to znači da dodju do mogućnosti da privuku raskošna finansijska sredstva, a isto tako, što je podjednako važno, i da ostvare evropska partnerstva sa svojim kolegama iz čitave Evrope“, kaže Tadić dodavši da u zavisnosti od projekata i pojedinačnih konkursa zavisi i iznos finansijskih sredstava.

Medjutim, prema njegovim rečima, vrlo često se radi o iznosu od 200.000 evra.

„Takvi projekti traju godinu dana i uslov je da postoje tri partnera, ali ima i većih projekata koji traju i do četiri godine i koji povlače i do dva miliona evra“, kaže Tadić.

On naglašava i da već preko 80 organizacija iz Srbije učestvuje u ovom programu i da je njihov cilj da se taj krug ljudi, što je moguće više proširi.

Dodaje i da je program Kreativna Evropa otvoren i za organizacije koje se primarno ne bave kulturom, ali su na neki način povezane s njom.

Izmedju ostalog, kako je rečeno, jedan od važnih ciljeva Deska je i davanje doprinosa demetropolizaciji Srbije, zbog čega se aktivnosti Deska odvijaju ne samo van Beograda, već i van gradskih centara.

Desk Kreativna Evropa Srbija, inače, oformljen u okviru Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, predstavlja implementaciono telo programa Kreativna Evropa koje deluje na nacionalnom planu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare