Info sesija : Rad sa roditeljima i učenicima iz osetljivih grupa

LESKOVAC

U Školi za tekstil i dizajn održana je Info sesija sa učenicima iz osetljivih grupa i njihovim roditeljima. Učenicima osmog razreda iz OŠ „Vožda Karađorđe“ i „Svetozar Marković“ približena su umetnička i tekstilna zanimanja, koja su deficitarna na tržištu rada.

„Na ovaj način škola pokušava da učenicima završnih razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima iz osetljivih grupa, kao što su Romi, približi svoje obrazovne profile i predoči mogućnosti koje imaju za nastavak školovanja ili zaposlenje“ kaže profesorka praktične nastave Marina Mihajlović.

„Organizovaćemo radionice kako bismo naše potencijalne đake osnažili u izboru budućeg zanimanja i promovisali obrazovne profile iz sistema dualnog obrazovanja. Učenicima pružamo priliku da sagledaju sopstvene kapacitete kroz potrebe koje pojedini smerovi nameću, da sebe pronađu u pojedinim zanimanjima, kao i da prouče šanse koje imaju za zaposlenje odmah nakon završetka srednje škole“.

Marija Dražević, pravna savetnica nevladine organizacije „Praksis“ kaže da podržava aktivnosti koje škole sprovode na planu informisanja dece iz osetljivih grupa o upisnim procedurama i profilima zanimanja koje škola nudi, sa fokusom na ona iz sistema dualnog obrazovanja.

„Partneri smo nemačke vladine organizacije GIZ i naša uloga je da u procesu izbora i upisa podržimo decu romske nacionalnosti. Naš je cilj da se što veći broja njih upiše u srednje škole, da najveći broj njih i završi školovanje. Naše procene govore da pojedine kategorije našeg društva nisu u dovoljnoj meri informisane o opcijama koje im, što se obrazovanja tiče, stoje na raspolaganju. Tu prvenstveno mislim na dualno obrazovanje, termin koji čujemo često, ali se stiče utisak da je nedovoljno jasnno šta to znači.“

Današnjoj sesiji prisustvovali su učenici romske nacionalnosti i većina njih je izrazila želju da upišu upravo Školu za tekstil i dizajn, a da ih interesuje obrazovni profil modni krojač.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare