Info dan o programu prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija

LESKOVAC

U organizaciji Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Ministarstva za lokalnu samoupravu Republike Makedonije, uz tehničku podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje, u sala za naučne skupove Narodnog muzeja održan je Info dan na temu Programa prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija. Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, kaže da je Srbija u mogućnosti da koristi različita sredstva pristupnih fondova EU, a najveći obim sredstava ide kroz instrumente predpristupne pomoći, odnosno IPA projekata prekogranične saradnje.

„Ova pomoć je danas usmerena na pomoć velikim projektima, a nedavno je na sednici Vlade Srbije usvojen program za 2023. godinu i tu je predviđeno 165 miliona evra za pomoć energetici, a zapravo za pomoć posebno ugroženima, odnosno onima koji imaju problema da plate račune za struju, bilo da su pojedinci iili mala i srednja i preduzeća. Iz tog IPA imamo i programe prekograničćne saradnje, što je instrument kojim EU nama kao partnerskoj državi omogućava Vladi Srbije da pomaže lokalnim sredinama, nevladinim organizacijima ili, kao što je u Leskovcu slučaj, muzeju da urade one poslove za koje itekako ima obrazloženja i opravdanja da ih radimo na taj način na koji će one doneti korist lokalnoj zajednici, ne samo na teritoriji Srbije, već i sa susedima kao što je Severna Makedonija. Inače, projekat saradnje sa Seveernom Makedonijom je relativno nov, pokrenut je 2016. godine, a do tada je ovaj region imao mahom iskustva sa Bugarskom u tom pogledu. Ministarstvo je tu da pruži tehničku pomoć, ali ne u smislu definisanja ideje šta treba raditi.“

Ministarka Miščević je rekla da je od 2004. godine do danas preko ovakvih projekata nekakvu korist u nekoj od faza prekogranične saradnje imalo više od 100.000 građana.

„To je način na koji najdirektnije pomažemo građanima da ostvare svoje potrebe, gde je, recimo, podrška u rešavanju problema koje imaju u svakodnevnom životu osobe sa invaliditetom, ili pomoć starim osobama oko lečenja i nege, mnoge škole i bolnice su dobile opremu ili bile renovirane, zatim projekti na zaštiti kulturne baštine, unapređenja proizvodnje tradicionalnih proizvoda, razmena sa partnerima čitavog regiona…“

Direktor Narodnog muzeja Nebojša Dimitrijević i njegovi saradnici su ovom prilikom ministarku Tanju Miščević upoznali sa načinom rada i postavkama Narodnog muzeja, ali i pokazali konkretne benefite prekogranične saradnje ove ustanove sa Bugarskom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare