Inflacija ubrzano raste

BRISEL

Inflacija u evrozoni u septembru je iznosila 3,4 odsto na godišnjem nivou, navodi se u prvoj proceni koju je objavio Eurostat.

Taj podatak će verovatno dovesti do ponovnih poziva Evropskoj centralnoj banci da reaguje, jer ima obavezu da održava inflaciju na dva odsto u srednjoročnom periodu, preneo je Politiko.

Tim pre što je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard pre tri dana rekla “da je ključni izazov da se ne reaguje preterano na privremene poremećaje u snabdevanju, koji srednjoročno gledano nisu  previše značajni”.

Evropsko tržište obveznica, međutim, sve nervoznije reaguje zbog ubrzanja inflacije, koja je u julu bila dva, a u avgustu tri procenta.   

Rast inflacije počinje da utiče i na tržište rada, pa su tako u Nemačkoj organizovani prvi štrajkovi sa zahtevima da se povećaju plate kako bi se pratili troškovi života, jer je inflacija u toj zemlji u avgustu dostigla 4,1 odsto, što je najviše u poslednjih 29 godina.

U saopštenju Eurostata se navodi da je najveći uticaj na rast inflacije imalo poskupljenje energenata od čak 17,4 odsto.

O načinima obuzdavanja inflacije u ponedeljak će razgovarti ministri finansija 19 država evrozone

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare